Terapia Gestalt: ce este și ce beneficii are pentru sănătatea psihică

Terapia Gestalt are nenumărate indicații și beneficii.
  • Publicat:
Terapia Gestalt: ce este și ce beneficii are pentru sănătatea psihică
Photo by TienDat Nguyen on Unsplash

Terapia Gestalt este o formă de psihoterapie umanist experiențială care se concentrează pe a crește conștientizarea și gradul de libertate al unei persoane. Este o formă de terapie care se concentrează pe „aici și acum”, pe momentul prezent, bazându-se pe ideea că oamenii sunt influențați de mediul lor actual.

Ca terapie, aceasta utilizează empatia și acceptare necondiționată, ajutând persoanele care merg în terapie să scape de suferință învățând cum să aibă încredere în propria persoană, în ceea ce se întâmplă în viața lor și să accepte ceea ce simt.

Cuvântul „gestalt” este un termen ce provine din limba germană ce înseamnă, în general, „întreg” sau „formă”, în ideea că întregul e mai mult decât suma componentelor. Mai mult, conceptul de Gestalt vede fiecare individ ca un amestec de minte, emoții, trup și suflet, cu experiențe și realități unice.

Terapiile Gestalt au devenit o abordare terapeutică eficientă în tratarea diferitelor afecțiuni de sănătate mintală. Iată câteva dintre ele!

Ce tulburări mintale poate ameliora terapia Gestalt

Anxietatea. Terapia Gestalt îi ajută pe oameni să se concentreze asupra prezentului. Acest lucru le permite celor care merg la terapeuți Gestalt să descopere ce gânduri, sentimente sau comportament imediat îi pot face să se simtă anxioși.

Probleme comportamentale. Terapia Gestalt poate ajuta persoanele cu afecțiuni comportamentale, cum ar fi tulburarea bipolară. Este, de asemenea, o metodă terapeutică eficientă pentru tratarea abuzului de substanțe, a jocurilor de noroc compulsive și a PTSD. Persoanele care se confruntă cu aceste situații pot dezvolta o nouă viziune asupra vieții prin terapia Gestalt și pot vedea o schimbare pozitivă în stilul lor de viață.

Depresie. Deoarece terapia Gestalt se concentrează pe conștientizarea de sine, poate ajuta persoanele cu depresie să conștientizeze posibilele situații stresante care le declanșează depresia.

Dificultăți în relație. Terapia Gestalt poate ajuta cuplurile să recunoască comportamentele distructive care pot avea un impact negativ asupra relațiilor lor. Acest lucru îi poate ajuta să lucreze pentru a face schimbări pozitive în relația lor și în stilul lor de viață individual.

Probleme cu stima de sine. Terapia Gestalt ajută persoanele cu stimă de sine scăzută să identifice și să depășească factorii ce au contribuit și contribuie la această problemă.

Tehnici folosite în terapia Gestalt

Tehnica scaunului gol. Scopul acestei tehnici este de a vă vizualiza deschiderea față de o anumită persoană căreia clientul ar vrea să îi vorbească, dar nu poate în viața reală. Atunci când terapeutul ghidează o astfel de tehnică, clientul poate elibera furia, frustrarea sau alte sentimente pe care le are pentru persoana care stă în mod imaginar pe acel scaun gol. Iar această experiența terapeutică îl eliberează și îl pregătește pentru vindecare.

Schimbarea paradoxală. Teoria schimbării paradoxale se concentrează pe nevoia de autoacceptare a fiecăruia dintre noi și îi ajută pe clienți să dezvolte un simț îmbunătățit al conștiinței de sine. Când un individ se împacă cu cine este ca persoană, îl ajută să trăiască în prezent. Acest lucru are ca rezultat sentimente și dispoziție mai pozitive.

„Aici și acum”. Această tehnică permite indivizilor să aprecieze experiențele trecute și modul în care le influențează gândurile și comportamentul prezent. Fiind conștienți de factorii interni care le influențează viața prezentă, cei care vin la terapie pot învăța să renunțe la trecut. Acest lucru îi ajută să se concentreze pe aici și acum. Obiectivul acestei tehnici este de a-i ajuta să trăiască pentru prezent și să facă schimbări pozitive în viitor.

Beneficiile terapiei Gestalt

Terapia Gestalt este o metodă terapeutică complexă ce oferă beneficii de lungă durată minții, emoțiilor, corpului și spiritului unui individ. Beneficiile comune ale terapiei Gestalt includ, dar nu se limitează la:

  • Creșterea conștientizării de sine
  • Încrederea în sine îmbunătățită
  • Capacitatea de a face pace cu trecutul și un sentiment îmbunătățit de acceptare
  • Capacitate crescută de a face față situațiilor stresante
  • A fi mai responsabil, abilitatea îmbunătățită de a recunoaște greșelile și comportamentele fără a da vina pe cei din jur.

Multe dintre conceptele și tehnicile terapiei Gestalt se folosesc în cadrul psihoterapiei integrative.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân