Teama de fericire și depresia

Teama de fericire și stările afective negative au o puternică legătură cu depresia.
  • Publicat:
Teama de fericire și depresia

Teama de fericire și interferența stărilor afective sunt asociate cu simptomele depresive, sugerează o lucrare publicată în numărul din martie al revistei Journal of Clinical Psychology, realizată de cercetătorul Gage Jordan și colegii săi. Iată cum ne influențează teama de fericire și stările afective negative.Simplu, ne fac să fim depresivi!

Stările afective negative în depresie, anxietate și traume

Cercetările privind tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) sugerează că mulți indivizi care au suferit traume reacționează adesea la stimuli plăcuți și evenimente pozitive într-un mod negativ (de exemplu, anxietate, vinovăție, rușine). Aceasta se numește interferență de afecte negative.

Aceste emoții negative intruzive pot descuraja indivizii traumatizați să se angajeze în activități plăcute în viitor. Neimplicarea în activități plăcute reduce probabilitatea de a experimenta bucurie și fericire și crește probabilitatea de a dezvolta depresie.

Pacienții cu anxietate și în special depresie pot prezenta tendințe similare. De ce? Conform teoriei devalorizării recompensei, pacienții anxioși și deprimați evită activ și devalorizează aspectele pozitive și activitățile recompensatorii din cauza asocierilor anterioare între activități plăcute și emoții negative, cum ar fi vinovăția, rușinea, frustrarea și dezamăgirea.

Prin urmare cei care au suferit trauma, nu pot să se bucure de un eveniment pozitiv și, neexperimentând bucuria, dezvoltă depresie.

Teama de fericire și depresia

Un fenomen înrudit este frica de fericire. Fericirea și bucuria nu sunt întotdeauna trăite ca sentimente plăcute. Uneori sunt experimentate sub forma unor stări înfricoșătoare și pot avea la bază o serie de cauze, precum: credința persoanei în cauză că nu merită să fie fericită, frica de pierdere (adică pierderea sentimentelor pozitive sau cauzele sentimentelor pozitive, cum ar fi banii, familia sau prietenii), fericirea este adesea experimentată ca fiind mai puțin intensă și, prin urmare, mai aversivă decât sentimentele mai familiare de nefericire. Câteodată se produc asocieri între fericire și evenimente dureroase care au avut loc în același timp sau la scurt timp după ce au fost experimentate sentimentele de fericire.

Mai mult, anumiți indivizi care suferă de depresie pot inhiba orice formă de satisfacție din cauza credințelor limitative insuflate de familiile și cultură, spun specialiștii.

 

Legătura dintre interferența afectelor negative, teama de fericire și depresia: studiu

 

Rezultatele studiului publicat în luna martie au arătat că interferența afectelor negative și frica de fericire au putut fi corelate, deși nu reprezentau unul și același concept. În plus, au fost legate independent de depresie, emoții pozitive și incapacitatea de a experimenta un efect pozitiv în urma unei experiențe plăcute. Mai exact, interferența negativă ridicată și frica de fericire au prezis simptome depresive crescute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cum putem deveni mai fericiți?
Cum putem deveni mai fericiți?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân