Semne că nu ești INTROVERTITĂ, nici EXTROVERTITĂ, ci AMBIVERTĂ – combinația celor două

  • Publicat:
Semne că nu ești INTROVERTITĂ, nici EXTROVERTITĂ, ci AMBIVERTĂ - combinația celor două

Ca introvertit, ești mai retras și te simți mai bine în solitudine. Ca extrovertit, ești mai exuberant și te simți mai bine între colegi, prieteni sau persoane dragi ție. Dar ce înseamnă fii o persoană ambivertă, adică ai puțin din amândouă?

Ce înseamnă a fi ambivert?

Semne că nu ești INTROVERTITĂ, nici EXTROVERTITĂ, ci AMBIVERTA - combinația celor două

A fi ambivert înseamnă că nu ești nici introvertit, dar nici extrovertit, ci mai degrabă o combinație din cele două. Dacă extrovertiții își iau energia din interacțiunea cu cei din jur, iar cei introvertiți preferă solitudinea, ei bine, ambiverții se situează undeva la mijloc.

Psihologul Adam Grant a estimat pentru Wall Street Journalambiverții formează între jumătate și până la două treimi din populație.

5 semne care îți arată că ești o persoană ambivertă

Ești ușor adaptabilă

Dacă extrovertiții sunt foarte sociabili și deschiși, iar introvertiții percepuți drept „lupi singuratici”, atunci ambiverții sunt CAMELEONI. Datorită faptului că îți plac ieșirile, dar și timpul petrecut în singurătate, te simți confortabil în ambele situații, astfel că te și adaptezi cu ușurință.

Unii oameni te descriu ca fiind o fire extrem de deschisă, alții ca fiind o persoană retrasă

Adesea ne putem da seama încă de la prima interacțiune dacă o persoană este introvertită sau extrovertită. Dar, ambiverții sunt mai greu de indentificat. Depinde foarte mult de tipul de relație pe care o ai cu o astfel de persoană.

De pildă, dacă cineva te cunoaște doar în contexul unui curs, spre exemplu, de mindfulness desfășurat odată/ săptămâna, ar putea crede că ești introvertită. În schimb, dacă o altă persoană te cunoaște în contextul ieșirilor frecvente, ar putea să creadă că ești extrovertită.

Funcționezi bine în echipă, dar și singură

Când vine vorba de mediul de lucru, ei bine, ambiverții au adesea o preferință pentru una dintre aceste situații – fie preferă să lucreze pe cont propriu, fie în echipă. Și se descurcă excelent în ambele ipostaze.

Știi deja ce ai de făcut în weekend

Da, atunci când vine vorba de weekend, introvertiții ar putea să fie epuizați după o săptămână de socializare, în timp ce extrovertiții de-abia așteaptă să se relaxeze, întâlnind alți oameni. Dar pentru ambiverți este mult mai ușor să găsească acest echilibru între solitudine și timp petrecut cu ceilalți.

Ești punte de legătură între colegii, prietenii sau membri familiei introvertiți și extrovertiți

Unei persoane care este complet extrovertită îi va fi dificil să formeze o conexiune cu una introvertită și invers. În calitate de ambivert, însă, cel mai probabil ți se pare floare la ureche să îi aduci împreună pe ambii. Explicația? Le înțelegi preferințele și unora și altora.

Citește și: Dieta care îți spune dacă ești o persoană extrovertită. Ce au descoperit cercetătorii

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân