Rezonanța pozitivă în cuplu

Rezonanța pozitivă în cuplu poate fi calea spre o viață împlinită.
  • Publicat:
Rezonanța pozitivă în cuplu

Rezonanța pozitivă în cuplu constă în nenumăratele lucruri mărunte pe care le fac cuplurile stabile. O echipă de cercetători de la Universitatea din California a investigat acest tip de rezonanță și a ajuns la concluzia că aceasta face diferența dintre a trăi o viață împlinită sau nu.

Rezonanța pozitivă în cuplu: ce este?

 

Dr. Barbara Frederickson, unul dintre cercetătorii echipei, a descris-o ca pe o perioadă scurtă de timp între indivizi în care ambii parteneri experimentează trei lucruri:

Emoție pozitivă comună care se referă la emoții plăcute (de exemplu, fericire, mulțumire) pe care ambii parteneri le simt împreună.
Îngrijirea reciprocă înseamnă interesul manifestat de parteneri pentru bunăstarea celuilalt prin cuvintele și tonul vocii lor.
Sincronia bio-comportamentală face referire la schimbări pentru parteneri care se produc în același timp, atât în ceea ce privește răspunsurile lor biologice, cât și limbajul corpului și sunetele vocale (de exemplu, se strâng în brațe și încep să chicotească simultan).

Legătura dintre rezonanța pozitivă și fericirea din cuplu

 

Cercetătorii au explorat legătura dintre rezonanța pozitivă și nivelul de satisfacție în cuplu. Echipa a analizat înregistrările video ale partenerilor care discutau un subiect asupra căruia tindeau să aibă opinii diferite și au stabilit nivelul de rezonanță al fiecărui cuplu la fiecare 30 de secunde. Echipa nu a putut observa răspunsurile biologice ale fiecărui partener, așa că au făcut o ajustare și au numit a treia componentă „sincronie comportamentală”, care se referea la limbajul corpului și se declanșa în momentul sincronizării dintre parteneri. De asemenea, au analizat emoțiile plăcute și neplăcute pe care le-au afișat partenerii, precum și la modul în care fiecare partener și-a declarat satisfacția.

Din această lucrare, cercetătorii au descoperit următorul lucru: cu cât mai multe cupluri arătau rezonanță pozitivă, cu atât erau mai fericiți în relația lor. Studiul a relevat, de asemenea, faptul că rezonanța pozitivă a fost strâns legată de un nivel mai mare de satisfacție în relație, indiferent de frecvența și intensitatea cu care partenerii păreau să experimenteze sentimentele pozitive sau chiar și mai puțin pozitive. Studiul a arătat de asemenea faptul că legătura dintre rezonanța pozitivă și satisfacția în relații a avut loc indiferent de tonul general al conversației (empatică sau extrem de rece).

Deci, putem spune în urma acestui studiu că, dacă tu și partenerul dați dovadă de mai multă rezonanță pozitivă, veți avea o relație mai fericită? Nu, pentru că așa cum au atras atenția și cercetătorii, pe bună dreptate, proiectarea acestui studiu nu face posibilă o asemenea afirmație. Cu toate acestea, aceștia și-au împărtășit punctul de vedere potrivit căruia relația dintre aceste două elemente este probabil o stradă cu două sensuri, fiecare având impact asupra celuilalt. Cu alte cuvinte, ei cred că, de fapt, cuplurile mai fericite sunt înclinate să aibă un nivel mai mare de rezonanță pozitivă în cuplu, iar momentele acestea  sunt minunate pentru a ajuta la menținerea unei relații, în momentele mai puțin plăcute.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân