Psiholog român: 5 sfaturi pentru a nu fi afectaţi de bârfele din jurul nostru

Laura-Maria Cojocaru, psiholog, ne oferă cinci sfaturi pentru a nu fi afectaţi de bârfele din jurul nostru.
25.06.2020
Psiholog român: 5 sfaturi pentru a nu fi afectaţi de bârfele din jurul nostru
FOTO: shutterstock / Psiholog român: 5 sfaturi pentru a nu fi afectaţi de bârfele din jurul nostru

Bârfa este o atitudine des întâlnită, o atitudine care nu doar deranjează, dar poate produce uneori chiar un rău iremediabil. Totodată, aceasta nu reprezintă o simplă informare, aşa cum este deseori prezentată şi nu este nici o conversaţie obişnuită deoarece, de obicei, “informaţia” este spusă cu intenţia de a denigra şi a produce un rău altei persoane. Uneori, poate să pară o remarcă binevoitoare, însă ea atacă persoana în mod indirect.

Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, motive pentru care oamenii manifestă interes crescut faţă de viaţa personală sau profesională a altora pot fi diverse, însă pot fi remarcată 7 cauze principale, precum: lipsa de ocupaţie, obişnuinţa de a se compara cu alţii, invidia şi dorinţa de răzbunare, neputinţa de a rezolva sau accepta o situaţie, stima de sine scăzută şi sentimente de inferioritate pe care persoana vrea să le „mascheze” prin punerea în inferioritate a celor din jur, mecanismul de apărare emoţional, menit să mute atenţia de la aspectele nerezolvate din viaţa lor personală şi mecanismul de apărare emoţional, menit să ”consoleze” persoana cu ideea că problemele ei sunt mai mici decât ale altora.

“Atunci când suntem tineri – cu cât suntem mai tineri! – suntem plini de energie, avem visuri măreţe, obiective, motivaţie şi încredere în viaţă, în reuşită. Suntem aşa deoarece încă nu suntem pe deplin ”virusaţi” de părerile celor din jur, de negativism, perfecţionism, criticism, de modelul lor de neîncredere, indolenţă, delăsare etc. Cu cât înaintăm în viaţă, cu atât riscul să devenim bârfitori (din motive de frustrări nerezolvate) creşte. Ca atare, putem spune că bârfa este mai degrabă un Semn de Bătrâneţe. Atunci când ”bârfitorul ”este totuşi tânăr în buletin, putem lua în calcul o bătrâneţe emoţională. În opoziţie, un Semn de Tinereţe ar fi construirea unor atitudini de tipul: acceptare, joc, bucurie, prietenie, colaborare, linişte interioară, renunţarea la compararea cu alte persoane, renunţarea la ”gura lumii”, asumarea responsabilităţii pentru propriile decizii, comportamente, respectiv rezultate obţinute în viaţă”, explică psihologul.

5 sfaturi pentru a nu fi afectaţi de bârfele din jurul nostru

Totodată, pentru a ieşi din acest cerc vicios şi nu pune la suflet negativitatea cauzată de bârfa din jurul nostru, specialistul ne recomandă următoarele:

  • Acceptă şi înţelege motivul bârfei având ca sursă, de cele mai multe ori, o rană emoţională nerezolvată.
  • Dacă eşti tu cel care eşti tentat să bârfeşti, alege să-ţi ocupi timpul cu lucruri mai utile pentru creşterea ta personală şi caută o cale să-ţi vindeci rănile emoţionale.
  • Când alţii bârfesc în jurul tău, schimbă subiectul şi direcţionează discuţia către aspecte  pozitive, utile.
  • Dezvoltă recunoştinţă pentru toate persoanele pe care le întâlneşti în viaţă deoarece, fiecare te ajută în felul său să creşti.
  • Caută continuu să-ţi creşti Inteligenţa Emoţională.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee