Motivația: de unde izvorăște și cum te ajută

Motivația intrinsecă sau cele mai puternice obiceiuri sunt cele care vin complet din interior.
  • Publicat:
Motivația: de unde izvorăște și cum te ajută

Motivația este complexă. Să presupunem că am ieșit să alergăm azi dimineață. De ce am făcut-o? Pentru a ne simți bine? Pentru că vrem să fim sănătoși? Pentru că pur și simplu ne-am obișnuit să alergăm în fiecare dimineață?

Motivația intrinsecă

 

Pentru orice comportament, motivațiile pot fi: extrinseci și intrinseci, spun psihologii. Motivația intrinsecă este impulsul pur care vine din interior, fără recompense externe aparente. O faci pentru că este în mod inerent plăcut și nu din cauza unei recompense anticipate, a unui termen limită sau a unei presiuni externe. Oamenii care sunt motivați intrinsec să alerge o fac pentru că pur și simplu le face placer să alerge. Alergatul e parte importantă a identității lor și iubesc actul propriu-zis – indiferent de ce anume rezultă din asta ( picioare mai tonifiate, un organism mai sănătos).

Motivația intrinsecă este grozavă. În artă, sport sau orice alt domeniu, dacă iubești ceea ce faci, vei face acel lucru din pură pasiune, Dar nu se întâmplă așa cu tot ceea ce facem, S-ar putea să nu ne iubim slujbele, dar oricum mergem la muncă; s-ar putea să nu ne placă să alergăm, dar ne alergăm în fiecare dimineață. Aici intervine motivația extrinsecă.

 

Motivația care vine din exterior

 

Când ești motivat în mod extrinsec, faci acel lucru pentru a obține o recompensă externă. Dacă nu sunteți un fan al locului de muncă, sunteți încă un fan al plății și astfel salariul servește drept motivație extrinsecă. Dacă te antrenezi pentru un maraton, încerci să îți îmbunătățești viteza și rezistența. Ați putea fi, de asemenea, condus să mențineți o serie personală de zile consecutive de alergare sau să încercați să concurați cu prietenii dvs. pentru „cele mai multe mile” într-o aplicație de alergare. Toate acestea sunt motivatori extrinseci. Se pare că, dincolo de o activitate, motivația poate fi și un produs.

 

Modul în care influențează performanța e influențată de motivația extrinsecă

 

Mai simplu spus, oamenii își doresc să fie motivați: să reușească să slăbească, să-și schimbe un comportament nociv sau să-și dezvolte obiceiuri mai bune. Acestea sunt frecvente în industria aplicațiilor de formare sportivă și wellness. Sunt nenumărate aplicații concepute pentru a ajuta consumatorii să facă exact acest lucru.

 

Și când vine vorba de mecanism, există o alegere clară: motivația extrinsecă. Driverele extrinseci sunt pur și simplu mult mai ușor de implementat în cadrul unei aplicații. Aceste tehnici iau mai multe forme: de la recompense digitale, cum ar fi jetoane, cupe, medalii, la afișarea clasamentelor, astfel încât să vă simțiți bine când sunteți mai bun decât un prieten care folosește aceeași aplicație. Practic, specialiștii care creează aceste aplicații se bazează pe spiritul de competivitate. Fiecare dintre acestea oferă o recompensă extrinsecă simplă, care “te obligă” cumva să îți schimbi comportamentul. Cu structura potrivită, aceste recompense pot stabili și obiceiuri. Cu toate acestea, lumea recompenselor extrinseci nu este lipsită de dezavantajele sale.

 

Psihologia motivației

 

Într-un cuvânt, recompensele extrinseci sunt trecătoare. Sunt grozave pe termen scurt, dar tind să se risipească pe termen lung. Dar dezavantajele recompenselor extrinseci nu se termină aici: ele pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra impulsului nostru intrinsec.

Acest lucru este cunoscut sub numele de efect de suprajustificare: dacă un copil este deja intrinsec motivat să facă ceva, iar apoi acoperiți o recompensă extrinsecă pentru acesta, comportamentul scade. Studiile au descoperit acest lucru nu numai cu desenul copiilor, ci și cu muzica, dansul și sportul. Același lucru este adesea valabil și pentru adulți. Gândiți-vă la povestea clasică a lui Jerry Maguire: un tânăr atlet care concurează din pasiune (motivat intrinsec), iar când devine profesionist și este plătit pentru a juca, performanțele scad.

Una peste alta, recompensele extrinseci pot determina comportamentul, mai ales pe termen scurt. Dar, fie că e vorba de artă, sport sau viață, în general, dacă acel comportament este deja motivat intrinsec, adăugarea unei recompense poate avea efectul opus asupra acestuia. Motivația extrinsecă este un lucru nestatornic.

În schimb, motivația intrinsecă este ca un izvor nesfârșit. Conduce comportamentul din interior. Ne angajăm în comportament datorită pasiunii pentru lucurul însuși, indiferent de valoarea sa. În acest sens, comportamentul devine integrat în identitatea noastră.

Comparativ cu recompensele extrinseci, dificultatea constă în incapacitatea noastră de a oferi cuiva în mod direct o motivație intrinsecă. Este mult mai ușor să programezi recompense externe într-o aplicație decât să induci pasiunea pentru alergare. Motivația intrinsecă este mai rară și mai greu de valorificat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”