Metode de relaxare de Sărbători

După alergătura după cadouri, după pregătirile pentru masa festivă, după un an greu de pandemie, mulți au nevoie de metode de relaxare de Sărbători.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Metode de relaxare de Sărbători

Avem nevoie de metode de relaxare de Sărbători! Perioada festivă poate fi una plină de bucurie și cu atmosferă veselă, însă, uneori, toate task-urile pe care le avem de făcut ne pot provoca anxietate. Anul acesta, în plus față de alți ani, se adaugă și stresul infectării cu COVID, fapt ce ne face să ne simțim, poate, mai anxioși. Goana continuă după cumpărături, treburi de rezolvat, mâncare si alte preocupări de acest fel, ne poate face să pierdem din vedere chiar scopul Sărbătorilor, acela de a ne bucura de momente liniștite alături de cei dragi. Și tocmai această alergătură ne poate aduce în pragul anxietății, care ne face sa ne simțim mai obosiți, mai iritați, mai triști.  Am stat de vorbă cu Simona Preda, psihoterapeut, despre metodele de relaxare la care putem apela în această perioadă încărcată pentru a reuși să ne bucurăm de aceste Sărbători care pot fi magice!

 

Fă-ți timp să îți observi corpul

Psihoterapeutul Simona Preda recomandă să îți faci puțin timp pentru tine zilnic, să îți oferi câteva momente pe zi, ca un mic exercițiu, să îți observi senzațiile pe care le simți în corp, apoi ce emoție este prezentă și ce gânduri apar. Îți poți pune întrebarea: cum se simte corpul meu? Observă începând de la picioare sau cap și fă-ți ca o scanare a tensiunilor și temperaturii. Atunci când ești speriat, sistemul nervos începe să comunice cu tot organismul și e posibil să observi că te înroșești, transpiri, tremuri, fața devine palidă, respiri mai greu. Toate acestea sunt semne că sistemul nervos este în starea de alertă. O soluție simplă și foarte eficientă, spune Simona Preda, este să respiri mai adânc și mai profund decât o faci de obicei și să îți amintești un loc sau o persoană care te fac să te simți fericit sau în siguranță. Creierul nu face diferența între imaginație și realitate, așadar va trăi pe loc sentimentele pe care ți le amintești.

 

Ai un atac de panică? Iată ce trebuie să faci

 După un atac de panică sau chiar atunci când apar primele semne ale acestuia (care sunt descrise mai sus) primul lucru pe care îl poți face este să respiri, spune psihoterapeutul. Respirația în doi pași cu inspir de 5 secunde și expir de 5 secunde este foarte eficientă. Încearcă – atunci când respiri – să ai focusul pe inimă și să îți imaginezi că aerul intră și iese prin zona inimii. Apoi concentrează-te pe ceea ce simți, pe senzațiile fizice, pentru că acest lucru le calmează și le scade intensitatea. Activitățile fizice pot fi foarte benefice, iar pentru o persoana activă ajuta odihna, un răsfăț cu un film de comedie sau o baie cu uleiuri parfumate, ori cultivarea unui hobby (desen, muzică, pictura).

 

Metode de relaxare de Sărbători ce le putem practica în public

 Metoda respirației focusată pe inimă câte 5 secunde pe inspir și expir este perfectă atunci când suntem alături de alți oameni sau când mergem pe stradă, conducem sau facem alte activități. De fapt, spune Simona Preda, au fost făcute studii pe 10.000 de persoane care au practicat aceste metode ale institutului HeartMath USA timp de 6 săptămâni câte 10 minute pe zi. Iar rezultatele au fost incredibile: oboseala, depresia, anxietatea, tristețea, au fost reduse cu peste 60%. Așadar, această tehnică foarte facile este extrem de profundă și eficientă.

 

Fii recunoscător!

Fă-ți o listă cu cel puțin 5 lucruri pe zi pentru care ești recunoscător, pentru o lună de zile, iar în creierul tău se vor întâmpla modificări concrete, iar felul în care privești viața va fi influențat într-o manieră pozitivă. Suntem ceea ce emitem pentru că există legea rezonanței, așadar când emiți recunoștința, vei atrage lucruri pentru care să fii recunoscător. Împodobește un brad desenat sau chiar real, iar fiecare podoabă pe care o pui imaginează-ți că este o resursă de-a ta. Poate o calitate, o emoție, un om drag sau ceva material de care te bucuri. Observă câte privilegii ai în viața ta, începând cu lucrurile mici și simple.

Crăciun Fericit și momente de poveste alături de cei dragi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Simona Preda - Psihoterapeut integrativ
Simona Preda este Psiholog, Psihoterapeut Integrativ Autonom, acreditat de COPSI, formator în cadrul ARPI, Certificat European și de către Colegiul Psihologilor. Pasiunea pe care a avut-o încă din liceu pentru psihologie și-a urmat calea prin facultate, apoi s-a șlefuit frumos cu formarea ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân