Locuri de muncă ameninţate de inteligenţa artificială şi joburi care nu pot fi înlocuite de roboţi

Va fi la fel de eficient şi de inteligent un robot pentru a ne fura jobul? În unele cazuri, da, în altele, nu.
12.05.2020
Locuri de muncă ameninţate de inteligenţa artificială şi joburi care nu pot fi înlocuite de roboţi

Ţi-e teamă că munca ta va fi înlocuită de un robot? E adevărat, inteligenţa artificială devine o componentă din ce în ce mai prezentă în societatea noastră. Dar va fi la fel de eficient şi de inteligent un robot pentru a ne fura jobul? În unele cazuri, da, în altele, nu.

Ţi-am pregătit mai jos două liste: una cu joburile care ar putea fi înlocuite pe viitor de roboţi, altele care nu pot fi făcute decât de oameni.
 

10 joburi care (cel mai probabil) vor fi înlocuite de roboţi

Recepţionist – acest job este deja înlocuit treptat de ecrane cu touchscreen sau de roboţi cu aspect uman care pot face acelaşi lucru, în special în companiile care îşi permit această tehnologie. Oamenii au fost înlocuiţi de roboţi chiar şi în două spitale din Belgia, unde „lucrează” ca recepţionişti. Mai mult decât atât, aceşti roboţi cunosc 20 de limbi străine şi pot identifica dacă persoana care le vorbeşte este o femeie, un bărbat sau un copil.

Muncitori în fabrici – milioane de astfel de joburi vor fi înlocuite pe viitor de roboţi, pe măsură ce tot mai multe companii îşi vor permite costul acestor maşinării inteligente.

Curieri – un alt domeniu care va fi acaparat de inteligenţa artificială este cel al logisticii şi transportului. Curierii sunt deja înlocuiţi de drone care pot livra marfa în zbor sau de roboţi capabili să parcurgă distanţe de până la 3 kilometri.

Şoferi de taxi sau de autobuz – nu va mai dura mult până când Tesla, constructorul care a reinventat industria auto şi pionier în privinţa maşinilor electrice, va acapara transportul public şi de ridesharing din ţările puternic dezvoltate.

Soldaţi – mulţumită roboţilor, mii de vieţi umane vor fi salvate. Acest lucru s-a întâmplat deja în Irak, unde America a folosit drone dotate cu arme de foc pentru a anihila inamicul.

Chirurgi – dezvoltarea tehnologiei din ultimii ani a dus la crearea unor „robo-chirurgi” cu performanţe uimitoare în diverse intervenţii, pornind de la corectarea vederii până la operaţia de înlocuire a articulaţiei genunchiului.

Paznici – e drept, nu e vorba de roboţi care să înlocuiască integral munca unor paznici în carne şi oase, dar aceştia pot inspecta etaje întregi de clădiri, pot înregistra video şi audio orice mişcare suspectă.

Manager de vânzări – inteligenţa artificială este acum capabilă să creeze strategii de conţinut şi de e-mail marketing pe care orice expert ar fi invidios. Se estimează că algoritmii IA integraţi în roboţi vor acapara până în 2024 industria de telemarketing.

Contabili – aici lucrurile sunt simple: roboţii sunt clar mai buni la calcule matematice decât oamenii, iar asta se va vedea pe viitor.

Fermieri – robo-fermierii sunt în prezent folosiţi în ţări precum Marea Britanie, iar rezultatele sunt impresionante. De asemenea, în Kyoto, Japonia, aceşti robo-fermieri pot planta, întreţine şi culege recoltele.

10 joburi care nu pot fi făcute decât de oameni

Dacă vă tentează să vă schimbaţi locul de muncă, după cele citite mai sus, orientaţi-vă spre următoarele 10 joburi, care, pare-se, sunt ferite de pericolul de a fi preluate de roboţi: programator, scriitor, manager de resurse umane, grafician, organizator de evenimente, avocat, preot, coreograf, asistent social sau psihiatru.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea