Locul de muncă toxic – cum te afectează

Locul de muncă toxic se poate distinge prin modul în care te simți la job, prin emoțiile pe care le simți, dar și prin modul în care ești tratat.
  • Publicat:
Locul de muncă toxic – cum te afectează
Sursa foto: profimediaimages.ro

Locul de muncă toxic este un termen abstract pentru a descrie luptele interioare, intimidarea și alte situații care dăunează productivității. Mindy Shoss, profesor și psiholog organizațional-industrial la Universitatea din Florida Centrală, rezumă un loc de muncă toxic cu un singur cuvânt: „frică”.

Costul ridicat al ineficienței

Un loc de muncă toxic poate implica infracțiuni etice și legale, cum ar fi hărțuirea sexuală și  discriminarea. În alte cazuri, toxicitatea implică hărțuire sau sarcini de lucru nerezonabile. Rezultatul – în orice context – este absenteismul ridicat, corelat cu productivitatea scăzută.

Un studiu din 2022 regăsit în MIT Sloan Management Review a citat culturile de muncă toxice drept principalul motor al uzării angajaților – cu mult peste nesiguranța locului de muncă sau lipsa de recunoaștere a performanței. Raportul spunea că principalii contributori la un loc de muncă toxic sunt:

  • Eșecul de a promova echitatea, diversitatea și incluziunea;
  • Lipsa de respect cu care se confruntă unii angajați;
  • Comportament neetic sau imoral.

Cum să îmbunătățești locul de muncă

Oamenii care cred că sunt tratați necorespunzător la locul de muncă pot căuta opțiuni: fie își verifică contractul și job description-ul , fie devin activi în sindicat (dacă există așa ceva), iar alții apelează la un avocat, spun psihologii. De asemenea, ar trebui să ia în considerare dacă departamentul de resurse umane al organizației lor ia în serios plângerile angajaților. În multe cazuri, căutarea unui nou loc de muncă poate fi cea mai bună soluție. Astfel, angajatorii ar trebui să investigheze plângerile și preocupările legate de condițiile de muncă toxice de îndată ce apar. Ei ar trebui să caute și să elimine discriminarea sau hărțuirea sexuală pentru a evita expunerea legală și să stabilească politici și proceduri pentru a aborda hărțuirea.

Shoss încurajează auditurile de bunăstare la locul de muncă pentru a evalua dacă lucrătorii se simt sprijiniți, încurajați și tratați corect. Organizațiile ar trebui să construiască o cultură a respectului și siguranței și ar trebui să evalueze liderii în funcție de conformitatea lor cu acele valori, a spus ea.

Leslie Hammer, profesor la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, sprijină formarea liderilor pentru a construi locuri de muncă sănătoase. Hammer a dezvoltat și evaluat mai multe cursuri interactive pe computer de o oră, care îi învață pe supraveghetori cum să identifice, să asiste și să sprijine angajații care sunt expuși riscului de scădere a sănătății, siguranței și bunăstării. Antrenamentele au sporit satisfacția angajaților la locul de muncă, au redus numărul de persoane care intenționează să renunțe și au crescut bunăstarea personală, potrivit unui articol din 2021 din Journal of Occupational Health Psychology.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân