High tech dar cu masura

Care sunt riscurile utilizarii aparaturii electrotehnice si electrocasnice? Pot ele leza sanatatea intr-un mod ireparabil? Exista mijloace de protectie impotriva radiatiilor emise de acestea? Din fericire, la aceasta ultima intrebare, raspunsul dat de spe
  • Publicat:
High tech dar cu masura
High tech dar cu masura

Meritele telefoanelor mobile si ale computerelor sunt incontestabile – cu ajutorul lor, comunicarea si entertainment-ul audio-video nu mai au, practic, limite. Insa, dincolo de numeroasele aplicatii multimedia, ritmul galopant in care aceste device-uri hi-tech s-au perfectionat in ultimii 10 ani a impulsionat dezvoltarea celor mai diverse domenii: de la sanatate la presa, de la muzica la agricultura. Astfel ca, astazi, cei mai multi dintre noi suntem dependenti de ele. Insa nu ar trebui sa uitam ca absolut orice lucru folosit in exces dauneaza sanatatii. Parerile specialistilor sunt impartite. Producatorii sustin ca produsele lor sunt inofensive, in timp ce numeroasele firme care vand echipamente de protectie impotriva radiatiilor emise de acestea sunt de alta parere. Este foarte important sa cunosti ambele versiuni si sa evaluezi daca si in cazul tau se resimt asa-zisele „efecte negative” cauzate de computer, telefon mobil, televizor, cuptor cu microunde sau de mp3 player. Insa, chiar daca devii constient de faptul ca multa tehnologie pe termen lung nu poate avea doar efecte benefice, de cele mai multe ori alegerea de a lucra sau nu intr-un mediu „radiat” nu iti apartine. Nu te poti izola de societatea moderna, doar pentru a trai „sanatos”. Poti, in schimb, sa te protejezi.

Computerul si vederea

Unul dintre cele mai interesante studii privind efectele computerului asupra sanatatii a fost realizat de catre Asociatia americana Optometrical. Cei 32.000 de oftalmologi si opticieni din intreaga lume care au participat la el au ajuns la aceeasi concluzie: utilizarea PC-ului nu este naturala pentru ochii umani, iar aproximativ 75% dintre persoanele care lucreaza zilnic la computer au probleme (mai mici sau mai mari) cu vederea. Primele simptome ale utilizarii excesive a computerului sunt durerile intepatoare in ochi si vederea incetosata. O echipa de medici din Massachusetts a observat ca, pentru cei care au un job care le impune sa stea mai mult de sapte ore pe zi la PC, riscul de a le obosi anormal ochii creste cu 72%, iar dupa patru ani de asemenea program, circa doua treimi dintre utilizatori intampina probleme cu focalizarea privirii. De aceea, nu ar trebui sa ne mire ca unul dintre oamenii care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii cu ochii in monitor, celebrul tatic al Windows-ului, Bill Gates, are astazi grave probleme cu vederea din cauza „operei” sale electronice. Mai mult decat atat, conform specialistilor de la Universitatea de Medicina Donetz, cei care lucreaza zilnic la computer obosesc cu cateva ore inaintea terminarii programului de lucru si nu mai dau randament. 48% dintre ei au ameteli, nu se pot concentra, au neurastenie (tulburari functionale ale scoartei cerebrale care se manifesta prin dureri de cap, insomnie, oboseala, anxietate), tahicardie (accelerarea anormala a batailor inimii).

PC-ul si sarcina

Alti experti considera ca femeile care stau in fata monitorului intre 2 si 6 ore pe zi, risca de 4,6 ori mai mult sa aiba tulburari ale sistemului nervos, de 2 ori mai mult sa aiba probleme cardiovasculare, de 1,9 ori mai mult – probleme respiratorii si 3,1 ori mai mult – afectiuni ale aparatului locomotor, decat femeile care nu folosesc computerul in munca de zi cu zi. Toate acestea fac ca riscul de a da nastere unor copii nesanatosi sa fie cu pana la 75% mai mare in cazul femeilor dependente de PC. Apropo, tot mai multi specialisti recomanda viitoarelor mamici sa-si ia la revedere cu cel putin trei luni inainte de a-l concepe pe micut de la computer, iar in timpul sarcinii nici sa nu se mai apropie de vreun astfel de aparat.

Alo, alo sunt eu Picasso!

Imediat dupa ce au fost inventate telefoanele mobile, au inceput sa circule si informatii potrivit carora folosirea acestui aparat ar cauza diverse disfunctii ale organismului. Pe primul loc se claseaza cele la nivelul aparatului auditiv. De asemenea, fiecaruia dintre noi i-a trecut cel putin o data pe la urechi faptul ca este interzis sa tii un telefon mobil in aceeasi camera cu un nou nascut, ca nu trebuie sa dormi cu telefonul mobil la cap etc. Pagina web cancer-health.org a publicat un raport conform caruia tot mai multi utilizatori ai telefonului mobil din tari ca Norvegia si Suedia (peste 80% dintre suedezi detin telefon mobil) s-au plans de nevralgii, senzatii de arsuri in urechi si pe fata. Studiul a constat in chestionarea a 17.000 de oameni care sunt obligati prin job sa foloseasca frecvent telefonul mobil. Unul din patru subiecti a dat vina pentru aceste simptome pe telefonul mobil. Senzatia de arsura pe canalul auditiv apare dupa primele 5 minute de convorbiri. Este urmata de o senzatie de greata – in cazul convorbirilor care depasesc o jumatate de ora si de dureri acute de cap – cu care se pricopsesc cei care vorbesc la mobil mai mult de o ora. Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au investigat 209 persoane care aveau diverse tumori la creier (si care folosisera in mod frecvent telefoanele mobile) si 425 de persoane sanatoase (care nu foloseau des telefonul celular, dar aveau de gand sa-si cumpere unul). In cel de-al doilea an al studiului, echipa a constatat un risc crescut pentru tumori la cei 425 de subiecti care intrasera in contact cu undele electromagnetice de la telefoanele mobile.

Copilul updatat

Micutii prezinta aceleasi simptome ca si adultii cand vine vorba despre efectele secundare ale computerelor: anxietate, oboseala, vedere incetosata, sensibilitate la lumina, ochi rosii, dureri de cap. In functie de timpul petrecut la computer, aceste simptome se pot inrautati. In ultimii 5 ani, oftalmologii din intreaga lume se confrunta cu tot mai multi pacienti de varste mici care, mai ales din pricina jocurilor pe PC, au probleme cu vederea. Asociatia americana Optometrical a reunit toate aceste simptome sub denumirea de Computer Vision Syndrome. Factorii care contribuie la instalarea acestui sindrom la copii se combina, de obicei, cu conditiile improprii din clasele de invatamant (lumina prea puternica sau prea slaba) sau din camera in care micutii isi fac lectiile. In plus fata de adulti, copiii care sunt afectati de acest sindrom prezinta dureri musculare la nivelul intregului organism si manifesta lipsa de incredere in sine. Cei care au computer acasa nu mai doresc sa iasa afara pentru a se juca cu cei de varsta lor, refugiindu-se, practic, in diverse lumi virtuale. Medicii spun ca este foarte important ca micutii sa nu se joace zilnic la computer, iar atunci cand se joaca, sa nu petreaca mai mult de doua ore pe zi la calculator. De asemenea, copiii nu trebuie sa uite placerea de a citi, de a juca sah, de a merge cu bicicleta sau de a se juca cu alti copiii.

Cum ne putem proteja?

– Daca la serviciu „locuiesti” intr-un mediu tehnologizat, incearca, totusi, sa iesi la aer curat, sa faci miscare macar cinci minute pe ora si sa clipesti cat mai des cand stai la computer.

– Cateva echipe de inventatori ingeniosi au creat protectii impotriva radiatiilor electromagnetice produse de telefoanele mobile, computere, televizoare, cuptoare cu microunde si de jocurile mecanice.

– De exemplu, protectorul Neutronic a fost inventat de vecinii nostri rusi si este o „antena” pasiva cu multiple straturi, acoperita cu o holograma care reduce componentele electromagnetice ale fluxului de radiatii. Premiat cu doua medalii de aur, Neutronic este simplu de aplicat, lipindu-se folia argintie pe monitorul computerului sau pe bateria telefonului si are termen de valabilitate nelimitat.

– Ochelarii de protectie cu lentile antireflex si filtru UV protejeaza ochii in timpul lucrului la computer.

– Tine langa monitor cactusi sau aloe vera, aceste plante „absorb” radiatiile electromagnetice.

– Mergi regulat la oftalmolog si la medicii specialisti in ORL.

Atentie la radiatii!

– Nu discuta toate problemele la telefonul mobil, uneori e mai sanatos sa vorbesti „face to face”.

– Foloseste hands free.

– Spectrul de radiatii al computerului este compus din raze X, ultraviolete si infrarosii si unde electromagnetice. Razele X sunt „consumate” de ecranele de sticla, insa ele, de asemenea, ionizeaza aerul, iar prezenta catorva computere in aceeasi incapere creste cantitatea de ioni. Aceasta este considerata nesanatoasa pentru fiintele umane.

– Raditiile electromagnetice sunt emise in timpul transmisiilor radio-tv si in timpul utilizarii aparatelor care folosesc raze X. Testele pe sobolani au dovedit ca radiatiile eliberate de telefoanele mobile pot leza genele de ADN, nepermitand activitatea normala a celulelor. In astfel de cazuri, apar tumori.

– Atunci cand ochiul uman citeste un text de pe monitorul computerului, el intra in contact cu o lumina foarte puternica, emisa de display. De exemplu, daca citim mai mult de 5 pagini de Word, ajungem sa ne fortam ochii sa urmareasca textul. Daca procesul fortarii ochiului s-ar petrece o singura data, nu ar fi nici o problema, dar cand acest lucru se intampla frecvent, el are efecte negative asupra ochilor.

– Prof. Theodor Litovitz, de la Universitatea Catolica americana din Washington, a descoperit ca o expunere de scurta durata la microundele telefonului mobil poate fi benefica. In circa 20 de minute se poate declansa o reactie de stres in organism, dar in acelasi timp se produc proteine cu rol antioxidant asupra celulelor.

Pericol radio

Expunerea la frecventele radio folosite in comunicatiile mobile poate afecta intr-o masura mai mica sau mai mare sanatatea. De aproape un secol, oamenii intra in contact cu semnalele radio de la televizoare si radiouri (AM si FM transmit mai multe semnale radio decat toate celelalte surse insumate, inclusiv telefoanele mobile). Organizatia Mondiala a Sanatatii impreuna cu guvernele mai multor tari supravegheaza cu atentie siguranta tehnologiei radio si au conceput un ghid al folosirii corecte a aparatelor care utilizeaza unde radio. Companiile producatoare de telefonie mobila sunt obligate sa respecte reguli stricte privind tehnologiile device-ului, reguli care reduc riscurile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pubertatea precoce, motiv de ingrijorare?
Pubertatea precoce, motiv de ingrijorare?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân