Gusturile alimentare dezvălui elemente cheie ale personalităţii

Psihologii susţin că gusturile alimentare pot oferi indicii despre anumite trăsături de personalitate cheie. Preferinţa pentru alimentele cu gust amar este asociată cu un comportament antisocial, potrivit unui nou studiu.
  • Publicat:
Gusturile alimentare dezvălui elemente cheie ale personalităţii

Psihologii susţin că gusturile alimentare pot oferi indicii despre anumite trăsături de personalitate cheie. Preferinţa pentru alimentele cu gust amar este asociată cu un comportament antisocial, potrivit unui nou studiu.

Persoanele care apreciază cafeaua amară sau apa tonică ar putea avea tendinţe sadice, narcisiste sau psihopate. Pe de altă parte, persoanele care nu suportă gustul amar tind să fie mai agreabile, au descoperit cercetătorii.

În cadrul studiului, un grup de 500 de bărbaţi de femei şi bărbaţi au primit o listă de alimente, dintre care unele erau sărate, amare, acre şi dulci.

Printre alimentele şi băuturile amare au fost incluse ridichiile, cacao neîndulcită şi oţetul.

Subiecţii au apreciat în ce măsură le-a plăcut fiecare aliment sau băutură, apoi au fost supuşi unor teste de personalitate care au măsurat câţiva parametri esenţiali:

  • Agresivitate
  • Psihoza
  • Narcisism
  • Egoism
  • Sadism

Gustul amar este în apreciat în mod special de persoanele care o latură mai întunecată a personalităţii, în căutare de senzaţii tari. În cazul acestor persoane există o preferinţă mai mare pentru suişurile şi coborâşurile vieţii.

Cercetările arată că oamenii percep gustul unui aliment în mod diferit. Papilele gustative de pe limba unora dintre oameni sunt mai numeroase, deci mai sensibile la gust. Asta înseamnă că acei oameni simt gusturile mai intens decât restul populaţiei. Datorită faptului că aceşti oameni simt gusturile mai intens, fiecare gust devine mai pronunţat: un aliment amar devine prea amar, unul dulce, prea dulce. Se pare că femeile sunt mai predispuse să fie mai sensibile la gust. Aproximativ 35% din populaţia feminină a lumii are un super simţ al gustului, în timp ce doar 15% din populaţia masculină prezintă această caracteristică.

Un super- simţ al gustului, o sensibilitate mai mare la gust, a fost în mod constant asociat cu o mai mare sensibilitate emoţională.

În constrast cu aceşti super-degustători, există şi persoane cu un număr mai mic de papile gustative. Astfel, aceştia simt gustul mai puţin intens.

Super degustătorii au o toleranţă scăzută la gustul amar, aşadar nu vor fi încântaţi de gustul cafelei, al sucului de grepfrut sau al apei tonice. Pe de altă parte, cei care preferă cafeaua şi alimentele picante au fost asociate cu aprecierea senzaţiilor tari.

Consumul de cafea este asociat cu un comportament extrovertit şi dezinhibat. Se pare că există o legătură şi între senzaţia de plăcere provocată de gustul amar şi un comportament ostil.

Studiul a fost publicat în jurnalul Appetite. (Sagioglou & Greitemeyer, 2016).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum scapi de atacurile de panică
Cum scapi de atacurile de panică
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”