Gândirea pozitivă, limite şi beneficii

Să vezi doar lucrurile bune în viaţă nu este întotdeauna calea cea mai bună. Află cum menţii echilibrul!
  • Publicat:
Gândirea pozitivă, limite şi beneficii

Sintagma gândirii pozitive poate aduce beneficii, dar mai poate provoca şi boli ce pot fi ulterior foarte greu de tratat. Principiile uzuale ale gândirii pozitive presupun să îţi educi mintea pentru a reuşi să vezi mai degrabă lucrurile pozitive din viaţa ta, în detrimentul celor negative. Astfel, micile bucurii pot aduce mari beneficii.

Însă există şi limite. În cazul în care ţii cu tot dinadinsul să vezi doar elementele pozitive ce te înconjoară, asta te poate face să pierzi din vedere defectele oamenilor, posibilitatea ca aceştia să îţi facă rău, ei putând te considere o persoană slabă.

De aceea, atunci când vorbim de gândirea pozitivă, este bine să păstrăm o balanţă între bine şi rău, frumos şi urât, încercând mai degrabă să ne antrenăm mintea pentru a încerca să ne înconjurăm de bine şi de frumos. Nu este de ajuns să ne dorim, trebuie să facem ceva cu adevărat în acest sens.

Un mic plan pentru o gândire pozitivă poate consta în următoarele indicaţii!

Descoperirea factorilor toxici din viaţa ta

Aceştia pot fi reprezentaţi de: o relaţie de cuplu toxică, prieteni toxici, un job în care nu te regăseşti sau care te solicită prea mult. Odată descoperiţi aceşti factori, este bine să încerci să te descotoroseşti de ei. Orice partener poate fi înlocuit dacă a devenit mult prea toxic. Orice prieten care îţi „otrăveşte” viaţa prin faptul că nu ştie decât să se plângă sau nu apelează la tine decât atunci când are nevoie ori te îndeamnă în activităţi riscante sau degradante poate fi lesne înlocuit cu un alt prieten.

De asemenea, poate fi înlocuit cu o activitate solitară – citit, mers la concerte – sau cu o activitate de grup – cursuri de dans, cursuri de dezvoltare personală.

Jobul trebuie, de asemenea, foarte bine evaluat. În fond, un job trebuie să îţi asigure resursele financiare pentru a-ţi permite să îţi trăieşti viaţa, dincolo de programul de lucru, într-un mod cât mai plăcut.

Condimentarea propriei vieţi cu elemente care îţi plac

De foarte multe ori, oamenii se plâng de lipsa de bani sau de timp atunci când vine vorba să îşi satisfacă anumite plăceri. Ei bine, dacă ai reuşit să treci de punctul nr. 1 şi te-ai eliberat de factorii toxici ce te înconjurau, ar trebui să ai mai mult timp pentru tine. Despre bani nu este obligatoriu să vorbim, pentru început. Sunt o grămadă de activităţi pe care le poţi face, ce nu presupun o cheltuială, cum ar fi: o plimbare în parc, o carte nouă sau una mai veche pe care vrei să o citeşti, yoga, un film bun, o baie fierbinte, un concert.

De asemenea, poţi să îţi iei un animal de companie sau să faci anumite activităţi de voluntariat. Toate acestea îţi pot redresa viaţa, readucându-ţi bucuria şi zâmbetul pe buze.

Învaţă de la copii sau de la animale

De la copii sau animale poţi învăţa două lecţii extrem de importante, pe care adultul le ştie, dar nu le mai poate face cu dezinvoltură, şi anume: renunţarea la orgoliu – animalele nu îl au deloc, iar la copii poate ţine preţ de o prăjitură – şi reîntoarcerea la puţinul de care ai nevoie – o pisică poate transforma o aţă într-o aventură prin toată casa, iar un copil poate transforma un băţ într-o baghetă magică, o sabie sau într-un prieten cu care poate vorbi şi împărtăşi experienţe.

Urmând planul de mai sus, poţi să îţi eliberezi mintea de prea plin, de orgolii fără rost, dar şi de oameni sau lucruri de care nu ai nevoie. Nu este greu. Trebuie doar să îţi doreşti şi apoi să începi prin a face primul pas. Dacă crezi că nu poţi reuşi, apelează la un psiholog. Poţi astfel să te asiguri de faptul că rezultatele vor fi cele preconizate în cel mai scurt timp.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”