Terapie psihologică online: cui se adresează, avantaje şi dezavantaje

Află care sunt beneficiile terapiei psihologice online, dar şi posibilele dezavantaje ale acesteia.
  • Publicat:
Terapie psihologică online: cui se adresează, avantaje şi dezavantaje

Terapia psihologică online a apărut pentru prima dată în Canada şi SUA, având la bază două dorinţe ale celor care apelau la aceasta: nevoia de intimitate şi economisirea de timp.

Pe de o parte, vorbim despre persoane timide, timorate, ce nu reuşesc să vorbească cu o persoană străină, dar care îşi doresc să apeleze la ajutor.

 

Astfel, ele descoperă că le este mai simplu să găsească un terapeut cu care să vorbească la telefon, fără să fie văzute, putând astfel să îşi exprime cele mai negre gânduri sau temeri cu mai multă uşurinţă.

Un alt motiv îl poate constitui lipsa de timp. Sunt persoane ce preferă să vorbească cu terapeutul lor dimineaţa la cafea, la masa de prânz sau seara, în drumul spre casă. Astfel câştigă timp şi, de ce nu, un plus de intimitate.

Însă, pe lângă cele două mari motive enunţate mai sus, mai pot fi şi următoarele situaţii în care este preferată consilierea online:

  • persoana respectivă nu este transportabilă din motive medicale
  • pacientul este o persoană publică şi nu doreşte să fie recunoscut
  • persoana respectivă doreşte să apeleze la un anumit terapeut care se află la o distanţă prea mare

Psihologul Constantin Cornea prezintă beneficiile terapiei psihologice online, dar şi dezavantajele acesteia.

Consiliere psihologică online: avantaje şi dezavantaje

Ca orice formă de terapie, consilierea psihologică online poate avea avantaje, dar şi dezavantaje.

La capitolul avantaje, putem vorbi despre:

  • Poate apela la un astfel de serviciu o persoană netransportabilă
  • Persoanele foarte timide se pot simţi mai în siguranţă
  • Persoanele publice îşi vor putea rezolva problemele fără să fie văzute că apelează la terapie
  • Poate fi un câştig de timp, pentru că nu mai este necesar drumul dus-întors până la cabinet
  • Poate fi îmbinată cu: cafeaua de dimineaţă, masa de prânz sau drumul de întoarcere de la serviciu

La capitolul dezavantaje, putem aminti următoarele:

  • Uneori, din cauza lipsei fizice, terapeutul îşi poate forma o opinie greşită în privinţa diagnosticului
  • Anumite cuvinte, expresii, opinii ce pot fi mai uşor de interpretat tet-a-tet pot fi interpretate greşit
  • La întâlnirile faţă în faţă, terapeutul se poate orienta şi în funcţie de limbajul nonverbal, tonul vocii, ceea ce prin mijloacele de comunicare online poate fi mai dificil sau chiar imposibil

Ce trebuie subliniat este faptul că terapia online este o formă de terapie universal acceptată, se mai denumeşte şi life coaching şi, în anumite situaţii sau cu un anumit tip de persoane, poate fi mai indicată chiar decât terapia faţă în faţă. În fond, clientul sau pacientul poate alege orice formă de terapie consideră potrivită, rămânând la decizia terapeutului dacă acceptă. Cum, de altfel, dacă terapeutul remarcă faptul că pacientul nu obţine anumite rezultate tocmai din cauza distanţei sau canalului de comunicare, el poate înştiinţa pacientul, propunându-i acestuia să vină la cabinet sau să apeleze la ajutor specializat într-o zonă potrivită acestuia.

De asemenea, această formă de terapie poate fi doar episodică. Pentru o persoană mai timidă se poate începe în acest mod, pentru ca apoi, odată ce aceasta capătă mai multă încredere în sine, să poată veni la cabinet. Sau poate fi utilizată în situaţiile în care pacientul, din varii motive (este plecat în concediu, delegaţie), nu poate ajunge la cabinet. Astfel, se poate accepta, pentru bunul mers al terapiei, ca şedinţa să fie făcută online, tocmai pentru a nu întrerupe terapia!

În concluzie, fiecare persoană îşi poate alege terapeutul şi forma de terapie pe care o consideră cea mai potrivită. Mai apoi, terapeutul poate decide, în funcţie de rezultate, dacă îşi poate face cu adevărat profesia şi dacă pot fi obţinute rezultatele scontate.

Trăim într-o lume în permanentă mişcare, în care viaţa individului tinde să se desfăşoare din ce în ce mai mult în online. Aşa cum acesta îşi poate petrece cea mai mare parte a timpului pe net, pe reţele de socializare, pe jocuri, citind presă sau pur şi simplu ascultând muzică, tot aşa şi terapia poate urma acest curs natural, mergând în mediul de referinţă al pacientului, pentru a-l putea ajuta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân