Există viață după doliu?

Cum să mergi înainte după moartea cuiva drag?
  • Publicat:
Există viață după doliu?
Există viață după doliu? Foto: Pexels.com

Unele despărțiri nu au cale de întoarcere: atunci când unul dintre parteneri decedează. Cum să faci față pierderii, cum să accepți emoțiile grele, cum să accepți că viața s-a schimbat, cum să umpli golul, cum să reînveți să fii tu când nu mai ai poate cea mai importantă persoană din viața ta?

Cel mai probabil, nu există persoane care să nu fie impactate masiv de dispariția unei persoane apropiate. Și totuși, lumea ta nu s-a încheiat, chiar dacă atunci simți ceva diferit. Ești pe drumul tău în această lume și trebuie să îți duci misiunea la bun sfârșit. Dar durerea există și trebuie trăită. ”Cel mai mult ajută să te rogi pentru cel plecat, să îl ierți și să te ierți pentru tot ce ați trăit împreună” este de părere Eugenia Pîrleci, terapeut holistic și Life coach.

Felul în care privim viața și moartea influențează mult felul în care suferim după moartea cuiva drag

Depinde foarte mult și de credințele spirituale și de cum ne raportăm la moarte. ”Dacă te raportezi la alegerea sufletului său, nu la alegerea sa ca om, egoismul se reduce și se mai înmoaie durerea, asta dacă l-ai iubit cu adevărat.

Unii  fac față acestor despărțiri mai ușor, pentru că nu le este rănit egoul, nu se simt părăsiți. Alții, suferă mai mult decât la un divorț, pentru că se consideră trădați fără echivoc.

În cazul meu, o constelație familială, pe care am făcut-o după pierderea soțului, m-a ajutat să înțeleg că suferința și plânsul meu îi făceau rău sufletului său, că îl țineam pe loc din evoluție” a mai explicat terapeutul holisitic.

Există viață după doliu? Ajută timpul la atenuarea durerii?

Cu siguranță, da. Există viață și avem în noi puterea de a merge mai departe cu respect pentru ceea ce am trăim împreună cu persoana care a decedat. ”E nevoie de răbdare, timpul ameliorează durerea, ca apoi, să rămână doar o amintire, însă, dacă alegi viața. Doliul este o perioadă necesară și se manifestă atât la despărțire cât și la deces. ”Căsătoria, jurământul de cununie, intimitatea și sexualitatea, creează între cei doi o legătură energetică foarte puternică, care se prelungește până la șapte ani. Doliul este un proces de tranziție, în care, energiile celor doi încep să se desprindă și a celui care a decedat părăsește planul terestru” a mai explicat Eugenia Pîrleci.

De ce e important să trăiești toate etapele doliului

Cu cât atașamentul celor doi a fost mai mare, trăirile mai intense, stringurile energetice dintre ei sunt mai puternice, doliul va dura mai mult și va fi mai dureros. Toate demersurile și etapele doliului ne ajută să ne adaptăm la nouă etapă, să ne schimbăm. O atitudine deschisă și optimistă, ca a unui copil curios, care începe un nou ciclu școlar, ne ajută să descoperim noi valențe în noi, să ne creăm o nouă viață.

Eugenia Pirleci, foto arhivă
Eugenia Pirleci, terapeut holistic și coach
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Cum trecem mai ușor peste o despărțire
Cum trecem mai ușor peste o despărțire
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân