Cum trecem mai ușor peste o despărțire

O despărțire presupune suferință.
  • Publicat:
Cum trecem mai ușor peste o despărțire

O despărțire este dureroasă și poate dura mult timp până ne revenim.  Există, însă, o serie de greșeli pe care mulți dintre noi le facem, fără să ne dăm seama. Iată ce ar trebui să evităm și care sunt punctele cheie pe care ar trebui să ne concentrăm, pentru a depăși cu brio încheierea unei relații.

Procesul de a face față unei despărțiri este comparabil cu durerea, spun specialiștii. Practic trăim un proces de doliu după o despărțire, exact ca după moartea unei persoane. Pentru că despărțirea este, de fapt, moartea unei relații, a unor speranțe și vise. Persoana pe care o pierdem a făcut parte din viața noastră și faptul că ea nu mai este alături de noi ne cauzează o suferință în urma căreia e dificil să ne refacem emoțional.

Specialiștii observă că fiecare persoană se întristează și se vindecă în propriul său ritm, iar modul în care răspundem la „eșec, respingere și abandon” joacă, de asemenea, un rol în procesul de doliu. Ca urmare a faptului că durerea este cu adevărat subiectivă și problemele cu care părăsim o relație sunt atât de variate, este imposibil să stabilim exact cât timp va dura până când trecem peste o despărțire.

Aventurile amoroase de o noapte pot cauza mai multe probleme decât rezolvări!

Timpul de care ai nevoie pentru a te reface pe plan sentimental depinde strict de tine. Nimeni nu îți poate oferi o perioadă estimativă, însă specialiștii spun că o modalitate de a face față este aceea de a se implica în relații pasagere, cu gândul că le va face bine. Ei bine, tot specialiștii vin și ne atrag atenția, spunându-ne că astfel de relații pot ajunge, în cele din urmă, să cauzeze mai mult rău, decât bine și iată de ce:

Relațiile pasagere sunt, de fapt, o distragere a atenției de la durerea unei despărțiri. Practic, atunci când ne aruncăm cu capul înainte în prima relație pe care o găsim cu un potențial partener nu facem față durerii, în mod real. Așa cum spun românii, mai degrabă „băgăm totul sub preș”, iar acest lucru nu face decât ca sub preș să se adune mai multe sentimente ignorate, cărora, la un moment dat, va trebui să le facem față și să le procesăm. Durerea are nevoie de timp; nu va trece peste noapte, însă pentru a trece, va trebui băgată în seamă, nicidecum ignorată sau „înlocuită” cu aventuri amoroase.

Specialiștii ne mai spun și că timpul este necesar, însă insuficient, în vindecarea unei răni produsă de despărțiri. Practic, avem nevoie și de acțiuni conștiente pentru a procesa despărțirea cu care ne confruntăm. Iată o serie de exerciții pe care le putem face, pentru a ne simți mai bine:

Introspecția

Este minunat să petrecem timp cu noi înșine, însă este important să îl fructificăm. Astfel, specialiștii recomandă să încercăm să fim introspecți – practic, să stăm cu noi înșine, dar în mod conștient. Să analizăm trăirile și gândurile noastre, să stăm cu ele și să încercăm să înțelegem de unde vin și ce putem face astfel încât să nu ne mai lăsăm afectați de acestea.

Dă-i voie tristeții să se manifeste

Tristețea nu e plăcută; nimănui nu îi place să stea într-o stare mohorâtă, însă este important să putem sta și cu stările noastre negative. Gândește-te că un prieten este trist. Cum te comporți? Cel mai probabil vei fi blând cu el, îi vei fi alături  și îl vei mângâia. Ei bine, încearcă să faci asta și cu tine!

Fă lucruri care te fac să simți bine

E important să îți menții pasiunea pentru lucrurile care îți plac, așa că nu le ignora! Ele te ajută să te simți vibrant, vesel și aduc un sentiment reconfortant de liniște. Nu renunța la pasiunile tale! Fie că vorbim de activități cu prietenii, fie că vorbim de activități realizate pe cont propriu, pasiunile sunt un punct crucial al vieții noastre care te vor ajuta să treci mai ușor peste o despărțire!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”