Dr. Gina Chiriac: Catastrofele unesc oamenii. Terapie psihologică pro bono pentru refugiații din Ucraina

Catastrofele precum războiul ce a izbucnit în Ucraina trezesc empatia și compasiunea oamenilor, dorința de a-și ajuta semenii în nevoie.
Dr. Gina Chiriac: Catastrofele unesc oamenii. Terapie psihologică pro bono pentru refugiații din Ucraina

Catastrofele precum războiul din Ucraina trezesc în oameni compasiunea și empatia, dorința de a-și ajuta semenii în nevoie, refugiații din Ucraina, mame și copii ce au fost nevoiți să-și lase căminele și să fugă din fața ocupației ruse. Astăzi s-a constituit Grupul de Susținere psihologică pentru refugiații din Ucraina la inițiativa doamnei Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut, psiholog clinician și președinte al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă.

Grup de Susținere psihologică pentru refugiații din Ucraina

CSID: Spuneați psihoterapeuților integrativi care au răspuns afirmativ inițiativei dumneavoastră că nu este doar războiul Ucrainei cu un dictator. Este războiul fiecăruia cu ignoranța, cu tendințele de evitare, cu frica de a da ceva de la tine. Ce anume v-a motivat să inițiați acest grup de sprijin psihologic pentru refugiații ucraineni?

Dr. Gina Chiriac: Fiecare profesie are un cod de onoare. Scris sau nescris. Etimologia cuvântului psihoterapeut provine din limba greacă și înseamnă vindecător de suflete. Dacă te uiți la o mamă din Ucraina care trece granița, cu un copil în cărucior și altul de mână și îi citești sufletul, privindu-i ochii, nu mai ai nevoie de niciun cuvânt, de niciun răspuns. Pur și simplu treci la acțiune și nu poți dormi, dacă simți ce simte ea până când nu știi că ai înfăptuit în ziua pe care ai trăit-o pe acest pământ măcar un simplu gest, o ajuți.

CSID: Cum au răspuns terapeuții care s-au format în Psihoterapie Integrativă inițiativei dumneavoastră?

Dr. Gina Chiriac: Așa cum au răspuns de fiecare dată când, fie că a fost vorba despre acțiuni umanitare sau situații de urgență ori suport psihologic în pandemie. Au răspuns cu entuziasm, implicare, iubire și profesionalism. Ca să vă dau și câteva date pentru a înțelege capacitatea de dăruire a psihoterapeuților integrativi am să vă spun în cifre. În mai puțin de 20 de minute, doar din postările pe 3 grupe ale acestora, am constituit un prim grup de lucru de 33 de persoane. Peste câteva ore, ne-am mobilizat deja și aveam texte traduse în ucraineană, gata de postat pe Facebook și o pagină creată. În câteva minute după ce am creat pagina, am avut peste 170 de share-uri și avem o bază de date de voluntari psihologi care vor lucra în limba engleză, română și ucraineană, de peste 221 de voluntari (n.red. actualmente peste 300).

Catastrofele unesc oamenii

CSID: Ce spune acest fapt despre dorința oamenilor de a ajuta, de a face lucruri cu sens?

Dr. Gina Chiriac: Deși sunt create de cei care conduc lumea, catastrofele unesc oamenii, iar când este vorba despre poporul român, de-a lungul istoriei, poți vedea generozitatea, ospitalitatea și bunătatea acestor oameni fără să fie nevoie să-i studiezi psihologia.

Reportajele au arătat coada de ucraineni la graniță, dar nu știu dacă privitorii au fost atenți și la coada de români veniți cu apă, ceaiuri calde, mâncare să-i primească pe cei de dincolo de granița.

Fără niciun interes, fără niciun câștig material, fără niciun profit, fără să încheie nicio afacere de milioane de euro, fără să dea niciun tun și fără să primească o poziție de lider. Ci doar pentru că așa au simțit.

CSID: Care au fost pașii pe care i-ați parcurs într-un timp atât de scurt?

Dr. Gina Chiriac: De-a lungul anilor, de dragul oamenilor, a trebuit să învăț să mă organizez foarte repede și să devin eficientă ca să am mai mult timp de terapie.

Pașii pe care i-am parcurs acum nu i-am făcut eu singură, ci împreună cu grupul de lucru creat și, așa cum vă spuneam, în câteva ore am constituit o comunitate de voluntari, acesta a fost pasul unu. Pasul doi a fost să distribuim informația în media.

Următorul pas este să activăm operatorii de servicii de telefonie să ne ajute cu o linie verde și o infrastructură care să ne permită să ajungem la refugiați și ultima faza este cea în care oferim ajutor.

Psihoterapeuții integrativi vor oferi pro bono susținere psihologică refugiaților

CSID: Ce aveți, efectiv, în plan?

Dr. Gina Chiriac: Acordarea de ajutor specializat și structurat pentru copii, adulți si vârstnici, precum și pentru românii care găzduiesc refugiații, deoarece în condiții de criză, psihologia relațională a actorilor implicați este diferită decât cea efectuată în condiții normale.

CSID: Înțeleg că îi veți pregăti cu webinare gratuite pe toți terapeuții ce vor face terapie cu refugiații ucraineni. În ce vor consta acestea?

Dr. Gina Chiriac: Atât eu cât și Coralina, fiica mea, și ea psihoterapeut integrativ și formator, vom prezenta strategii de intervenții adresate, în special, mamelor și relațiilor acestora cu copiii, dar și vârstnicilor și taților care însoțesc familiile.

CSID: Cum vreți să creșteți acest proiect?

Dr. Gina Chiriac: Prin implicarea a cât mai mulți români vorbitori de limbă ucraineană care simt nevoia să ajute, exact așa cum faceți dumneavoastră acum oferindu-mi posibilitatea să mă exprim prin acest articol. Aștept de asemenea ajutorul colegilor specializați în lucrul cu trauma și situațiilor de urgență astfel încât să ne unim forțele și împreună să putem susține acești oameni.

CSID: Înțeleg că sunteți în discuții și cu rețelele de telefonie mobile pentru a crea o linie gratuită.

Dr. Gina Chiriac: Da. Așteptăm răspunsul acestora, deoarece de fiecare dată când a fost nevoie, mai ales in timpul pandemiei, cât și acum, au reacționat prompt când a venit vorba de ajutor. Este a treia zi de când a început războiul și am înțeles că una dintre companii, în a 2-a zi a războiului, deja a oferit posibilitatea de comunicare pentru refugiați și familiile acestora. Această veste mă face să sper că există mulți români cu posibilități care vor să ajute prin acțiuni care pot sprijini cetățenii ucraineni care au nevoie de ajutor pentru a comunica.

CSID: La final, dacă aveți un mesaj pentru psihoterapeuții pe care i-ați chemat să se alăture acestui grup și un mesaj pentru refugiații ucraineni.

Dr. Gina Chiriac: Psihoterapeuților le mulțumesc și le trimit recunoștința mea, știind că și ei, ca și mine, nu facem nimic deosebit față de ceea ce facem zilnic, să ne oferim serviciile celor care au nevoie de noi.

Ucrainenilor le transmit întreaga noastră simpatie și compasiune și îi invit cu mult drag să formeze numărul de telefon pe care îl vom primi, asigurându-i că vor fi surprinși de starea de bine, încurajare, speranță și putere pe care colegii mei, de la celălalt capăt al firului, le-o vor transmite, din toată inima. De aceea, sloganul acestei acțiuni – SUSȚINEM VIAȚA FĂRĂ FRONTIERE – , a apărut firesc ca opus al terorii și al fricii de moarte generate de război.

Totul ne afectează emoțional. Dacă un lider „omoară oameni, distruge destine și destramă familii”, societatea civilă, prin gesturi de solidaritate umană susține oameni, creează noi familii și din inimi calde și bune, naște gesturi ce aduc zâmbete pe chipul copiilor, speranță în ochii mamelor, putere taților și pace în sufletul părinților. Susținem viața fără frontiere!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Coralina Chiriac - Psihoterapeut integrativ
Coralina Chiriac este Psihoterapeut integrativ, trainer, supervizor și co-fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (A.R.P.I.) Coralina Chiriac a studiat în Marea Britanie, Franța, SUA și Germania și este specializată în terapia traumelor și terapia relațională. Experienţă ...
citește mai mult
Gina Chiriac - Psihoterapeut
Dr. Gina Chiriac este psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă certificat european și național (EICP)Este președintele fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI) și al Institutului European de Studii pentru Terapia Copiilor și Adolescenților ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”