Dr. Avi Baumann: Depresia este experiența cea mai apropiată de moarte în timp ce ești în viață

Dr. Avi Baumann vine în România să vorbească despre depresie.
  • Publicat:
Dr. Avi Baumann: Depresia este experiența cea mai apropiată de moarte în timp ce ești în viață

Dr. Avi Baumann, psiholog clinician senior, analist jungian și supervizor, fost președinte al Institutului de Psihologie Analitică (IIJP) din Israel, coordonatorul programului de studii în psihoterapie jungiană și lector la Universitatea Bar Ilan,  vine pe 29 iulie la București la invitația Societății Române de Analiză Jungiană (SRAJ) și va susține un seminar hybrid (cu prezență fizică și on line) pentru specialiștii în sănătate mintală, pe tema depresiei ca experiență a pierderii și parte a procesului de transformare psihologică. Autor de cărți, articole și prezentări susținute la conferințe internaționale ale IAAP (International Association for Analytical Psychology), Dr. Avi Baumann ne-a acordat un interviu în exclusivitate.

 CSID: În opinia dumneavoastră depresia e asemănătoare cu sentimentul de a fi aproape de moarte. Puteți să ne explicați mai detaliat?

Avi Baumann: Întâlnirea noastră de pe 29 iulie se va concentra pe ideea că depresia e parte a procesului de transformare psihologică a unei persoane. Nu mă voi raporta prea mult la depresie ca boală, cu simptome sau medicamente, ci mai mult la semnificația psihologică a depresiei care face parte din sentimentul de a fi cel mai aproape de moarte în timp ce ești în viață. Iar acest sentiment – ​​a fi aproape de moarte cât timp ești în viață – este foarte important pentru tratamentul și transformarea psihică. Desigur, depresia are declanșatori și cauze în prezent și, de asemenea, în trecut. Bineînțeles că există modalități prin care o persoană poate fugi de depresie, găsind tot felul de soluții și evitări pentru a nu o simți, cum ar fi: alcool, jocuri de noroc și alte tipuri de dependențe. Însă ea este parte importantă în procesul de transformare.

 CSID: Care sunt miturile care au sens în această transformare ce are loc în depresie?

Avi Baumann: Ne vom concentra la seminar pe cum ne ajută depresia în transformarea noastră. Voi face o amplificare mitologică a morții, așa cum era ea percepută în vremurile antice, unde miturile vorbesc și despre transformarea în depresie. Transformare care are are legătură cu coborârea pe tărâmurile lui Hades. Vorbesc despre Ulise, Hercule și tot felul de eroi, chiar și Psyche, care coboară în lumea lui Hades pentru a se transforma.

Această exemplificare va fi un fel de amplificare pentru noi, specialiștii în depresie, care ne va ajuta să punem această condiție într-un context mai larg și să-i vedem și dimensiunile sale arhetipale.

 CSID: Cum vedeți depresia ca o experiență de pierdere sau ca o reacție la schimbare?

A.B.: Văd depresia ca o reacție la orice fel de pierdere și ca o chemare interioară pentru o schimbare. Pierderea poate veni în tot felul de moduri, dar trebuie să trecem prin ea emoțional și să acceptăm nevoia de a ne schimba pe noi înșine. Mulți oameni au depresie pentru că au avut situații grele și au trecut prin ele fără să se gândească la ele sau să le confrunte.

CSID: După 2 ani de pandemie, dar și cu un război la graniță, numărul românilor care suferă de depresie a crescut. Dacă ar fi să enumerați câteva resurse pe care oamenii le-ar putea găsi pentru a-și păstra echilibrul emoțional, care ar fi acestea?

A.B.: Reacțiile puternice la COVID și la război, fie că este vorba de anxietate sau depresie, care sunt de înțeles, au de-a face și cu nevoia de a ne schimba pe noi înșine, obiceiurile și mecanismele de supraviețuire. Oamenii își câștigă securitatea emoțională prea mult din exterior și prea puțin din interior. Schimbarea ar insemna să încerce să facă față propriei lor nesiguranțe interioare sau problemelor emoționale nerezolvate. Pentru că doar astfel pot face o schimbare.

Mai multe detalii despre eveniment, puteți găsi aici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân