Depresia: 3+2 metode de tratament

Depresia este o afecțiune cu impact major asupra celor diagnosticați.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Depresia: 3+2 metode de tratament

Depresia este una dintre  cele mai răspândite afecțiuni ale secolului nostru. În vreme ce multe persoane vor reuși să depășească cu ajutorul timpului și apropiaților episoadele ușoare de depresie, persoanele care se confruntă cu episoade mai puternice vor avea nevoie de un tratament mai complex. În general, acest tratament constă într-o combinație de psihoterapie cu medicație (în funcție de severitate), însă pot fi integrate și metode alternative. Iată ce este important să reținem:

Depresia poate fi de mai multe tipuri – de la episoade de scurtă durată, cu o intensitate relativ scăzută, până la episoade lungi (care se pot întinde pe ani de zile), cu o intensitate ridicată, care pot afecta întregul organism (pot cauza stres, anxietate, lipsa poftei de mâncare/ apetit ridicat, somatizări).

Exercițiile fizice

Nenumărate studii au demonstrat de-a lungul timpului că exercițiile fizice au un impact pozitiv nu numai asupra organismului, ci și asupra psihicului. Sportul (de orice natură) ajută la diminuarea nivelului de cortizol din corp și determină o stare de bine per totală, scăzând practic stresul/ tensiunea din corp.

Medicamentele

Medicația va ajuta cu siguranță, mai ales în cazul episoadelor severe, însă este foarte important de menționat faptul că piața oferă foarte multe varietăți, motiv pentru care va fi nevoie de răbdare. Cel mai adesea, pacientul, alături de medic, va testa mai multe tipuri de medicamente până când le va găsi pe cele mai bune pentru soluționarea afecțiunii sale. Răbdarea este cheia, într-un astfel de proces. Medicația nu se va întrerupe niciodată fără control medical!

Psihoterapia

Psihoterapia este un tratament extraordinar când vine vorba de orice simțim că ne apasă pe suflet, însă poate fi un adjuvant extraordinat și când vine vorba de cazurile clinice (aici regăsind și depresia). Terapia cognitiv-comportamentală este cea mai recomandată în astfel de cazuri, însă specialistul va fi cel mai în măsură să te ajute să iei deciziile corecte. Combinația de psihoterapie cu medicație oferă un randament extraordinar la pacienții diagnosticați cu depresie, chiar și după ani de zile de suferință.

Alte variante de tratament includ:

Terapia electroconvulsivă (electroșocuri) – Practic, ea funcționează pe baza curenților electrici care vor transmite impulsuri către creier, ajutând la diminuarea depresiei, în timp. De regulă, acest tip de tratament este folosit în cazuri ceva mai rare (pacienți care nu se recuperează după niciun fel de tratament medicamentos sau pacienți care, din diferite probleme de sănătate, nu pot lua medicație).

Stimulare magnetică transcraniană (TMS) – Aceasta este o formă relativ nouă de tratament în cazul depresiei și funcționează pe baza impulsurilor magnetice transmise către creier prin intermediul scalpului. Acestea localizează zonele implicate în depresie și ajută la diminuarea efectelor cauzate de ea.

Surse:

www.mayoclinic.org

www.nhs.uk

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân