Din jurnalul unui drogat…

... caci DROGAT se numeste cel care trece pragul unui magazin botanic, indiferent ca-i virtual sau de la colt de strada!
  • Publicat:
Din jurnalul unui drogat...
Din jurnalul unui drogat...

… caci DROGAT se numeste cel care trece pragul unui magazin botanic, indiferent ca-i virtual sau de la colt de strada!

„E iarna…E frig si ma dor toate oasele. Parca orice durere o resimt inzecit zilele astea. Este reversul medaliei – pretul pe care trebuie sa-l platesc pentru momentele de zbor de mai devreme. Si daca vrei sa stii exact ce simt si mai ales cum ma simt, inchipuie-ti cea mai nasoala raceala ce iti cuprinde corpul, dublata de o febra musculara ca un cancer si inmulteste-o cu 1.000! Si nu exagerez deloc.

Dar o sa treaca, caci imediat ce o s-ajung la shop o sa-mi revin subit. Nectarul zeilor cred ca-s etnobotanicele. Nimic nu mai este la fel fara ele. Si-apoi sunt naturale. Nu-s droguri, caci n-ar fi legale! Sunt doar placeri nevinovate, plante ce ni le daruieste Natura-mama, plante medicinale chiar. Coloreaza si ruineaza viata.

Nu vreau sa fiu eu lupul moralizator, dar salvia e cool, si-o folosim si-n bucatarii alese, si-n ceaiuri tamaduitoare, ce poate fi asa de rau sa o fumezi? Un joint sau mai degraba un bong fac minuni! Sau chiar un ceai. Nu poti ramane rece in fata unui Morning Glory sau a unui HBW. Desi greu de crezut, exista azi pe piata (perfect legale altfel) mancaruri care fac de 10.000 de ori mai mult rau organismului decat etnobotanicele.

Nici pe departe nu-s atat de chimice precum un Big Mac, n-au E-uri si nici macar nu te ingrasa. Unele chiar te slabesc mai repede si mai usor ca orice cura, in timp ce junk-foodul iti creste si colesterolul si grasimile din sange (si de peste burti)! As interzice mai degraba shaorma, ce face sigur mult mai multe victime decat etnobotanicele. Cu totii avem vicii…

Ale mele sunt chiar si legale si, atata timp cat eu sunt fericit, de ce n-as face-o? Fumatorii sunt dependenti de nicotina sau au un tic nervos, betivii cauta o iesire ieftina si eficienta din problemele cotidiene pe care nu le pot rezolva, soferii vitezomani conduc in tromba pentru adrenalina sau pentru ca-s in graba, iar shaorma este si va fi mult mai gustoasa decat un amarat de broccoli fiert. Eu sunt colectionar de vise. Unii oameni isi cheltuie banii pe haine, parfumuri, case, calculatoare si alte chestii.

Eu dau banii pe etnobotanice si astfel investesc in mine mai mult decat oricine. Este atat de cool sa-ncerci un trip usor si relaxant, fara efecte negative si fara efecte post consum. O data pe saptamana bag cate o „sedinta” de asta… nimeni sa nu ma deranjeze, scap de stres, de nervi, de tot. Este doar iarba si doar la noi in tara planeaza o perdea ridicola de pudoare, lasitate si anatema bisericeasca peste subiect. Intreaga medicina se reorienteaza catre remedii naturiste, de ce n-am face-o noi?

Ce, nu-i normal sa cautam alinare oricarei suferinte? Cu ce-s medicamentele mai bune? Ne confruntam cu aceleasi boli si suferinte de mii de ani, stari fata de care etnobotanicele reprezinta, daca nu un leac, o dulce alinare surprinzatoare. Si sa ne fie clar, etnobotanicele nu sunt droguri! Unii le numesc bucurie, altii le numesc implinire, unii le numesc binefacere, altii le numesc desfatare, unii le numesc multumire, altii le numesc mangaiere, dar eu, eu le numesc fericire.

Iar timpul trece atat de diferit cu ele si totul e atat de bine! Si eu, cu ele doar, stiu sa fiu fericit, sa evadez din lumea asta rece si rea! E cool sa-ncerci, e musai daca vrei sa fii la moda si este imperios necesar daca vrei sa fii fericit. Altfel nu se poate! Cert este ca aceste plante mi-au salvat/ruinat/colorat/piperat/schimbat definitiv ceea ce noi numim viata! Asa ca ma grabesc sa ies si sa pornesc un nou „trip”…!”

Un pliculet de… senzatii tari
Of! Cam asa gandeste, simte sau argumenteaza orice tanar ce, dintr-un motiv sau altul, a pornit pe acest drum, de multe ori, fara intoarcere.  Drumul magazinelor de vise! Aproape ca nu exista editie de stiri in care sa nu aflam despre tineri internati la Urgenta sau chiar morti, victime ale acestor magazine.

Si daca oficial, sunt plante “naturale” sub diferite denumiri stiintifice (Salvia Divinorum, Kratom, Amanita Muscaria, Rivea Corymbosa, Artemisia Vulgaris, Humulus Lupulus, Leonurus Sibiricus, Muira Puama, Maca, Valeriana, Guarana, Spirulina, Lobelia Inflata ) cu diverse efecte asupra consumatorului (psihoactive, afrodisiace, relaxante, energizante), de fapt, in plicurile mortii, indiferent de denumirea acestora, fie ca-i vorba despre Spice, Smoke Skunk sau orice altceva se afla substante extrem de toxice, cu repercusiuni majore atat la nivel fiziologic cat mai ales in plan psihologic.

La o analiza simpla de laborator, efectuata anul acesta in Bulgaria, in plicurile cu pricina s-a gasit o mixtura sintetica de produse chimice ce imita canabisul, insa nici una dintre ierburile mentionate pe ambalaj nu au fost identificate. Practic, au fost descoperiti exclusiv produsi sintetici. Pe langa aceste ingrediente s-au descoperit impuritati si diverse substante chimice cu mare potential toxic (ftalati).

De asemenea, dozele contineau cantitati variabile de substante active si contaminanti, ce fac ca riscul de supradoza sa creasca. Si chiar daca ar fi 100% din plante, nu inseamna nicidecum ca sunt sanatoase sau ca pot fi folosite de tineri, fara repercusiuni majore. Iar riscurile consumarii acestor substante se inregistreaza pe toate planurile, pornind de la tulburarea masiva a functionarii sistemelor de neurotransmitatori, care poate lasa sechele pe termen lung si poate distruge, in timp, zone intregi din creier, cu efecte devastatoare asupra capacitatii de a simti placere fara ajutorul drogului, asupra concentrarii, memoriei, atentiei (rezultand depresie, iritabilitate, lipsa de vointa, pierderi de memorie), pana la riscul de toxicitate a substantelor contaminante (ramase din procesul de productie sau ascundere a substantelor active), toxicitate ce induce atat tulburari psihice, dar si boli, cum ar fi cancerul, boli de rinichi, ficat, plamani, distrugerea echilibrului hormonal.

Apoi nu trebuie uitate tulburarile de personalitate aparute la uzul cronic (regulat) al acestor substante nou aparute, ale caror efecte sunt inca prea putin cercetate si, de multe ori imprevizibile. Printre “senzatiile tari” mentionate de consumatori, se numara halucinatii bidimensionale, experiente extracorporeale, transformate in obiecte, intoarcere in timp, crize de ras, stare de somnambulism sau chiar pierderea completa a constiintei de sine. In urma consumului de “Spice”, alterarea perceptiei continua in urmatoarele 4-6 ore, atenuandu-se lent, insa efecte minore pot fi observate chiar si a doua zi.

De asemenea, se resimt iluzii senzoriale si distorsiuni spatio-temporale, halucinatii, viziuni autoscopice (iluzia de iesire din corp), senzatia de moarte iminenta, sentimente de depersonalizare, frica, angoasa, tristete, paranoia etc. In cazul persoanelor cu predispozitii patologice pot aparea o serie de tulburari psihiatrice de tip schizofrenic.

Si obligatoriu, depresia cronica post consum. Contrar “neo-folclorului” mioritic, plantele etnobotanice creeaza dependenta, si chiar mai acuta decat drogurile clasice. Dovada ca acum in Bucuresti, la dezintoxicare, 99% dintre pacienti sunt clientii magazinelor de vise. Studiile au aratat ca majoritatea consumatorilor care intrerup consumul prezinta instantaneu stari de voma, palpitatii, cefalee, depresie si neliniste, stari definitorii pentru sevraj, simptome ce dispar subit odata cu reluarea consumului. 
 

SFAT: Ocoliti magazinele de vise!



Nu-i doar o moda flower power, un “must have” al tineretii… Sunt mult mai pacatoase decat drogurile cunoscute si nu au leac. O recunosc cu neputinta doctorii ce observa dezarmati cum substantele etnobotanice ii transforma pe consumatori in adevarati bolnavi psihic si in epave, singuri pe culoarul mortii. 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân