Depresia – cum poate interfera cu activitățile zilnice

Cunoscută ca o afecțiune a omului modern, depresia nu este un moft ci o afecțiune ce poate schimba viața. Iată povestea unei tinere ce s-a confruntat cu depresia.
  • Publicat:
Depresia - cum poate interfera cu activitățile zilnice
Ești permanent nervoasă sau negativistă Unele studii relevă că excesul de zahăr ar putea determina instalarea unor afecțiuni precum depresia sau alte tulburări de dispoziție, ca urmare a fluctuațiilor glicemice care perturbă echilibrul neurotransmițătorilor.

În multe cazuri, pacienții nu realizează că suferă de depresie, chiar dacă stările pe care le au interferează major cu activitățile de zi cu zi. În multe cazuri nici nu vor să audă că au o problemă și evident nici să accepte ajutor. Să ieși din depresie este un drum lung și anevoios. Psihoterapia, susținerea celor dragi și chiar medicația specifică aduc lumină însă. În cadrul campaniei ”Să învingem depresia” am stat de vorbă despre acest subiect cu Roxana G., freelancer, 33 de ani, pacient care s-a confruntat cu depresia.

 

CSÎD:  Cum vă erau afectate activitățile zilnice în perioada în care sufereați de depresie?

Roxana G.: În mare măsură. Mi-au fost afectate activitățile zilnice, la modul că nu a mai putut să fac nimic. N-am putut să lucrez deloc în acea perioadă. Iar pentru că eu sunt freelancer nu aveam cui să pasez sarcinile sau să îmi iau concediu. Când faci lucrurile de unul singur e foarte complicat să-ți iei timp liber. Ca atare după două-trei zile în care deschideam laptopul și mă uitam la e-mailuri și începeam să plâng. Deschideam un Word să scriu ceva și continuam să plâng. Citeam același lucru de 100 de ori și nu reușeam să înțeleg ce scrie, nu reușeam să mă concentrez de niciun fel.

CSÎD: Și totuși, ce soluție ați găsit pentru a nu pierde proiectele?

Roxana G.: Am apelat la cea mai bună prietenă și am rugat o pe ea să preia tot ce era de făcut. Din fericire, lucram și în același domeniu și tot ce era de făcut era relativ la îndemână, nu necesita un input foarte serios din partea mea. Așa că a putut ea să preia aproximativ o lună s-a ocupat ea de clienții mei. Eu doar am mai ținut un pic interfața astfel încât să nu existe probleme de relaționare cu ei. Asta pe partea profesională.

Multe persoane nu recunosc depresia

CSÎD: Ce v-a făcut să vă gândiți la depresie?

Roxana G.: Nu m-am gândit că e depresie, însă am simțit că e ceva în neregulă pentru că aveam niște simptome… Mi se schimbase stilul de viață atât de tare încât m-am gândit că e ceva în neregulă. Sufeream și de insomnii în acea perioadă.

Statisticile arată că femeile sunt mai predispuse la depresie

CSÎD: De câte ori ați suferit depresie până acum?

Roxana G.: Am suferit o singură dată de depresie sau cel puțin o singură dată m-am prins, în 2017.

CSÎD: Ce soluții ați găsit pentru a depăși impasul în care vă aflați?

Roxana G.: Am mers la terapie. Acolo am rezolvat în vreo nouă luni cam tot ce era grav de rezolvat. Am ajuns la o stare foarte bună și funcțională. Bineînțeles, că tot timpul mai sunt lucruri de îmbunătățit, însă am rezolvat tot ce era important. În prima parte luat și niște pastile de somn prescrise de medic, pentru că nu puteam dormi și nu eram deloc funcțională.

Nu este ușor să dezgropi traume la psihoterapie, însă este calea spre vindecare

CSÎD: A fost greu să mergeți la terapie?
Roxana G.: Tratamentul adică terapia a început așa cum mă așteptam, fiindu-mi mai greu întâi. ”Săpatul” în tine nu e deloc ușor. Îți aduce aminte de niște traume pe care le credeai îngropate. E mai greu la început și e în regulă să fie așa, e un semn că tratamentul funcționează. Adică terapia, în cazul meu, nu știu în cazul pastilelor cum e, pentru că așa cum am spus, am avut o perioadă destul de scurtă vreo două săptămâni, maximum o lună, când am luat pastille de somn.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân