De ce nu mai vor femeile astăzi să fie mame?

  • Publicat:
De ce nu mai vor femeile astăzi să fie mame?
Sursa foto: shutterstock

Pe lângă faptul că tot mai multe femei amână momentul conceperii unui copil, un nou trend a apărut în ultimii ani: tot mai multe cupluri renunță la ideea de a deveni părinți. Ce le determina pe femei să devină astăzi mame, aflăm în articolul de mai jos. 

De ce nu mai vor femeile să devină mame?

Care sunt motivele ce le determină pe tinerele din ziua de azi să ia această hotărâre? Aceea de a deveni mame? Ei bine, obiectivele, visurile și dorințele acestora au evoluat și s-au schimbat radical față de acum câteva decenii. Astfel că locul femeii nu mai e demult la cratiță, multe dintre ele sunt azi lideri, conduc companii de succes și fac mai mulți bani decât bărbații.

Iată care sunt, așadar, cele mai întâlnite motive pentru care multe femei din România și nu numai aleg să zică pas procreării:

Nu au instincte materne și nu se imaginează în rolul de mame

Nu toate femeile au acel instinct matern. Mai mult, multe dintre ele nu se văd în această ipostază.

Toate prietenele tale schimbă deja scutece? Sora ta mai mică a rămas însărcinată, iar familia ta te presează acum pe tine să te grăbești? Nu face nimic din ceea ce nu simți. Maternitatea nu e pentru toată lumea. Nu trebuie să îți fie rușine cu ceea ce ești, cu ce simți.

Au alte priorități

Și e complet în regulă să fie așa. A fi mamă e un full time job. Presupune nopți nedormite, oboseală, îngrijirea unui alt suflet care va depinde de tine pentru tot restul vieții.

Unele femei pur și simplu nu își doresc această rutină, preferă să se focuseze pe ele însele, pe creștere și dezvoltare profesională, pe călătorii sau pe relația de cuplu.

Nu vor să renunțe la carieră

Unele femei muncesc mult prea mult pentru a obține jobul dorit, poziția aceea importantă și știu că, odată cu venirea pe lume a unui copil, cariera sau afacerea vor ocupa locul 2.

Așa că preferă să se bucure de reușitele și succesul lor, să ajungă acolo sus în vârf, ceea ce, în fond, nici nu e de condamnat. E doar o chestiune de alegere și e complet în regulă să fie așa.

Se tem că nu vor face față

Să fii părinte nu e ușor deloc. Să ajungi să îți faci griji din orice, poate fi copleșitor. Să faci tot ce ține de tine și să simți totodată că nu este suficient, iarăși, poate fi frustrant. Căci acestea sunt etapele creșterii și dezvoltării unui copil.

Dacă nu te simți pregătită pentru asta, nu o face. Nu e momentul.

Pentru că nu se cunosc suficient

Sunt femei care vor să experimenteze, să exploreze, să se descopere pe sine și să învețe permanent. Multe dintre ele aleg să studieze în străinătate, își schimbă specializarea de mai multe ori, fie acceptă slujbe cu relocare, încearcă orice! Ajung la maturitate, se văd pe picioarele lor și vor să rămână așa. Cine le-ar putea condamna?

Citește și: Femeile care devin mame la vârste mai înaintate trăiesc mai mult

Surse: The Guardian, The Washington Post, HealthLine, CNN

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân