Cum vindeci rănile emoționale din copilărie provocate de relația cu mama ta

  • Publicat:
Cum vindeci rănile emoționale din copilărie provocate de relația cu mama ta
Sursa foto: shutterstock

Vreau să te întorci în copilărie și să reflectezi atent asupra relației cu mama ta. Cum a fost aceasta? Cum o resimți acum? Gândurile îți zboară spre momentele frumoase sau spre cele mai puțin plăcute? Astăzi vom vorbi de rănile copilăriei, dar și de relația cu părintele tău. 

Răni emoționale pe care le poți avea la maturitate dacă nu ai fost iubită de mama ta în copilărie

Anxietatea, lipsa încredere de sine sau agresivitatea sunt doar câteva probleme dintr-o lista lungă pe care mulți adulți le duc cu sine și care sunt cauzate de relația cu părinții, îndeosebi de cea cu partea maternă.

Abuzul, abandonul sau pierderea unui părinte sunt traume care ne urmăresc întreaga viață și au un impact de-a dreptul copleșitor asupra noastră. 

Și atunci când rănile rămân nevindecate, le dăm mai departe copiilor noștri, iar ei mai departe copiilor lor. Iată care sunt problemele de care te poți lovi și tu dacă încă ai răni deschise din relația cu mama ta și ce ar trebui să faci pentru a te vindeca:

  • Te compari în permanență cu alte femei
  • Te sabotezi singură atunci când ai succes sau ești fericită
  • Nu poți seta limite sănătoase
  • Nu știi să spui „Nu”
  • Ești co-dependentă în relațiile de cuplu
  • Nu îți poți exprima complet emoțiile, ți-e teamă că vei fi judecată, că nu vei mai fi acceptată
  • Îți sacrifici visurile pentru alții

Citește și: Relația mamă fiică: 4 tipuri de relații disfuncționale

Vindecă-ți rana maternă în 3 pași

Învață să separi realitatea de arhetip

Care este cea mai des întâlnită imagine a mamei? Aceea de femeie care hrănește și dăruiește totul, care își pune propriile nevoi pe ultimul loc. În realitate, mamele sunt ființe umane, au defecte și greșesc uneori. Cu cât te vei aștepta ca mama ta să se comporte impecabil, cu atât mai mult o vei dezumaniza. Și vei sfârși dezamăgită în egală măsură.

Renunță să mai speri că mama ta va fi într-o zi așa cum vrei tu să fie

Nu mai aștepta suport, sprijin și validare de la mama ta. Acceptă că nu poți schimba ceea ce nu poți controla și împacă-te cu ideea asta. Fii blândă cu tine și permite-ți să suferi pentru că nu ai avut parte de figura maternă pe care ți-ai dorit-o. Însă, depășește acest moment. E un pas vital în procesul de vindecare. Și îți va face ție bine!

Citește și: Ce mare greşeală poate face o mamă în relaţia cu fiica ei? Răspunde Diana Lefter, specialist în educaţie

Găsește în tine resurse de iubire necondiționată

Chiar dacă nu ai primit asta din partea mamei, oferă-ți tu iubire necondiționată. Învață să te iubești așa cum ai fi vrut să fii iubita de către ea, să te sprijini, să te prețuiești și să te pui pe primul loc.

Vindecând aceste răni, îți vei schimba complet viața! Având grijă de tine și tratându-te cu blândețe, cu bunătate, cu iubire, vei putea atrage și susține relații sănătoase!

Citește și: Ai o relație dificilă cu mama? Iată ce efecte poate avea asupra ta

Surse: HealthLine, Mind Body Green, Ineffable Living 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân