Consumul excesiv de social media poate cauza depresie

  • Publicat:
Consumul excesiv de social media poate cauza depresie
Sursa foto: shutterstock

Tu când ai petrecut ultima oară o zi fără social media? Și cum te-ai simțit? Dependența de social media este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani și care schimbă complet modul în care noi comunicăm și interacționăm. Dar cât de dăunătoare poate fi aceasta? Aflăm în rândurile ce urmează. 

Cum influențează social media sănătatea mintală?

Dincolo de facilitățile pe care ni le oferă, social media înseamnă dependență. Astfel că, atunci când apare înlocuirea comunicării reale cu cea online, când neglijăm nevoi personale sau renunțăm la activități care ne aduceau zâmbetul pe buze – toate acestea pot fi semnale că am dezvoltat deja sau ne aflăm în risc de a dezvolta o dependență reală de social media.

Specialiștii sunt de părere că persoanele care au adicție de internet și care petrec tot mai mult timp folosind un dispozitiv conectat la internet, ajung să se izoleze și să își neglijeze familiile sau cercul de prieteni. 

Citește și: Cercul vicios al platformelor social-media: produc stres, apoi dependenţă

Ce legătură există între social media și depresie?

Dacă simți că social media are un impact negativ asupra stării tale de spirit, atunci este posibil să suferi de depresie cauzată de mediul online. Printre cele mei frecvente simptome se numără și: un nivel scăzut al stimei de sine, o percepție eronată sau negativă despre sine, dispoziție proastă sau retragere socială. 

Specialiștii au ajuns la concluzia că social media poate înrăutăți sănătatea mintală a celor care sunt predispuși către depresie sau alte tulburări.

Cum se poate întâmpla acest lucru? Ei bine, după cum știm cu toții, majoritatea oamenilor prezintă o imagine idealizată a vieții, a imaginii lor din social media. Dacă ajungi să confunzi această imagine idealizată cu realitatea, ei bine, s-ar putea să trăiești sub falsa impresie că toată lumea este mai bună ca tine, percepție ce îți poate distruge încrederea de sine, ducând la apariția depresiei. 

Citește și: Instagram, Facebook – Social Media este generator de instabilitate emoţională

Cum putem combate dependența de social media?

Utilizarea excesivă și necontrolată a rețelelor sociale are un impact radical asupra sănătății psihice, avertizează specialiștii. Poate afecta calitatea somnului sau poate reduce timpul petrecut în activități menite să mențină echilibrul fizic și psihic, precum mișcarea, socializarea reală, lectura sau plimbările în natură.

Citește și: (Mai) Există viaţă dincolo de social media?

Iată câteva soluții:

  • Stabilește un interval de timp pe care să îl respecți pentru folosirea rețelelor sociale; spre exemplu de două ori pe zi, câte 30 de minute
  • De asemenea, stabilește reguli clare, cum ar fi oprirea accesului la telefon sau internet atunci când ai o întâlnire de maxim interes, un proiect de dus la cap sau un task important la locul de muncă
  • Nu posta des și foarte multe fotografii persoanele; păstrează confidențialitatea lor doar pentru prietenii apropiați, asta te va ajuta să nu simți nevoia să verifici constant numărul de like-uri
  • Petrece zilnic timp de calitate, timp de conectare emoțională cu cei apropiați ție

Surse: Very Well Mind, NBC News, HealthLine, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân