Cum sa spui NU

De ce este atat de greu sa spui nu? Teama ca vei fi perceputa ca o persoana agresiva, ca vei fi respinsa, dorinta de a nu-i dezamagi pe cei pe care ii iubesti, toate par sa stea la originea acestei forme speciale de autocenzura. Puterea de a spune "nu" it
  • Publicat:
Cum sa spui NU
Cum sa spui NU

Bag mana in foc ca ai trait deja si mai traiesti si acum experiente de acest fel: ai sentimentul ca iti este foarte greu sa refuzi propuneri, de altfel contrare dorintelor si intereselor tale, fie ca e vorba de cumpararea unui obiect, fie ca e vorba de controlul vietii tale intime de catre parinti, prieteni sau sefi. Toate aceste situatii sunt intoarse pe toate partile in cartea „Cum sa spui nu”, semnata de Marie Haddou. Cu toate am intalnit persoane prinse in cursa unor relatii nesanatoase, care nu indraznesc sa spuna „nu”, persoane tratate nedrept in mediul lor profesional, dar care nu au suficienta incredere in ele insele pentru a infrunta o asemenea situatie delicata. Nu indraznim sa adoptam un punct de vedere diferit, nu ne simtim in stare sa ne exprimam dorintele, sa ne folosim drepturile, sa cerem ce este bine pentru noi, pe scurt, sa ne afirmam. Ce e de facut?

Un „nu” profesional si un „nu” personal
Nu e totuna sa spui nu la serviciu, prietenilor sau in dragoste… Pregatirea si experienta ne permit sa rostim un nu „profesional”, dezvoltarea lui a fost incurajata in perioada studiilor, in timpul stagiilor de practica si al muncii efective. Respectuos si constiincios, acest „nu” este indispensabil pentru confirmarea statutului si competentei profesionale. Pe cand in cazul unui „nu” personal, situatia se schimba. Cum poti risca sa ranesti sau sa jignesti pe cineva la care tii? Atunci cand un prieten devine o povara sau incearca sa te manipuleze, exploatandu-ti amabilitatea sau bunavointa, e important totusi sa-ti fixezi limitele. Usor de scris, ceva mai greu de facut. Dar nu imposibil. Psihologii spun ca exista nenumarate tehnici prin care sa inveti sa pui piciorul in prag. Ce ai de castigat? Vei deveni mai puternica, mai independenta, vei exercita control asupra viitorului tau, indraznind sa fii diferita, avand curajul sa iei atitudine. Acum ca te-am convins, sa curga planurile de bataie.

Cetateana, il iei pe „Da” sa-ti fie mereu alaturi? NU!
Sfaturi pentru incepatoare: nu trebuie sa iti fie rusine sa simti si sa exprimi emotii“negative” cum sunt iritarea, nemultumirea, deceptia, supararea, din moment ce le formulezi in numele tau si fara animozitate. Invata sa folosesti formula „va inteleg, dar”, care tine seama de punctul de vedere al interlocutorului, dar in acelasi timp il apara si pe al tau. Gandeste-te un pic daca spui „da” numai ca sa le faci pe plac altora, si pana la urma nu te poti tine de cuvant, ii dezamagesti pe ei si te vei simti infiorator de vinovata. E dreptul tau sa refuzi un lucru care nu ti-e pe plac, iar daca nu o vei face, ceilalti vor incepe sa-si piarda respectul pentru tine.

Specialistii se lauda chiar cu un set de tehnici care permit afirmarea de sine si imprietenirea cu „nu”. Printre ele: placa stricata – o tehnica ce te ajuta sa iti sustii punctele de vedere in ciuda tuturor piedicilor, exprimandu-le cu consecventa pana cand vei fi auzita. Trebuie sa iti repeti cu calm pozitia, o data si inca o data, pana cand interlocutorul va intelege ca rezistenta ta e mai mare decat si-o imagina; perdeaua de fum – consta in a da sentimentul ca accepti eventualele critici, fara a renunta insa la punctul tau de vedere; afirmatia negativa – tehnica ce iti cere sa nu te aperi cu virulenta, ci sa accepti punctul de vedere al celuilalt, insa sa ii explici cu calm si pozitia ta.

Portretul celor din grupul „sa spun eu nu?!”
Pentru specialisti, lucrurile sunt clare: cei care nu refuza nimic niciodata sunt oameni coplesiti de temeri, timizi din cale-afara, care sufera de anxietate de performanta si de evaluare, sunt emotivi, lipsiti de incredere in sine si plini de indoieli. Si nu e tot… Sunt persoane dependente, cu dificultati de a se apara, neputinta de a-si formula clar opiniile, prefera sa evite conflictele, au crize bruste de iritare si manifestari de tristete.

Trucuri care te ajuta sa spui un „nu” raspicat

– Gandeste-te nu de doua, ci de trei ori inainte sa cazi in capcana lui „da”. Trebuie sa stii exact la ce te inhami inainte sa dai afirmativ din cap. Un mic exercitiu: numara pe degete de cate ori ai regretat amarnic ca ai fost de acord cu ceva. Asa e ca ti-ar mai trebui maini?
– Evita sa spui mereu “da”, pentru ca nu vrei ca lumea sa te priveasca ciudat – deseori esti de acord cu ceva ca sa faci lumea fericita sau ca sa castigi anumite persoane de partea ta. La tine cand zici ca te gandesti? n Respecta-ti mereu planurile, daca ti-ai pus in gand sa faci ceva, nu renunta doar ca sa spui un „da” cu jumatate de gura. Intreaba-te mereu daca merita sa te abati de la drumul tau…
– Scapa de sentimentul de vinovatie. Recunoaste ca nu o data te-ai trezit „ingropata” intr-o gramada de lucruri pe care le aveai de facut pentru ca te-ai simtit vinovata sa refuzi. Nu ajuti pe nimeni daca te impovarezi cu sarcini, doar pentru ca iti este greu sa spui „nu”. Daca nu ai timp sa faci ceva, spune asta pe sleau si incearca din rasputeri sa nu te invinovatesti dupa. N-ai nici un motiv.

Mai multe despre cum sa spui nu acasa, la serviciu, prietenilor, in viata de zi cu zi aflati din cartea „Cum sa spui nu” scrisa de Marie Haddou si aparuta la editura Trei in 2003.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Azi ma duc la psiholog. Sssst!...
Azi ma duc la psiholog. Sssst!...
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân