Cum să evităm conflictele în familie de Sărbători!

Conflictele în familie pot apărea mai ușor de Sărbători.
  • Publicat:
Cum să evităm conflictele în familie de Sărbători!

Conflictele în familie pot apărea mai ușor de Sărbători. Suntem contra cronometru, mai irascibili și cu multe task-uri pe cap. Și cred  că nimeni nu știe mai bine decât psihologul Edith Eger, o supraviețuitoare a Holocaustului care și-a dedicat viața îmbunătățirii vieții altora, cum să facă față conflictelor. În adolescență, ea a trecut prin ororile de la Auschwitz și a supraviețuit, dezvoltând convingerea conform căreia cea mai mare închisoare nu erau lagărele naziste în sine, ci mintea umană. 

Pentru a evita conflictele în familie de Sărbători, pune-ți aceste întrebări

Convingerea principală a psihologului Edith Eger este că armonia interpersonală începe prin cultivarea armoniei în interior. În opinia ei, trebuie să ne reamintim să răspundem (exprimarea conștientă și atentă a sentimentelor noastre) în loc să reacționăm (o expresie a sentimentelor neprocesate). Atunci când starea de conflict este declanșată de comportamentul unei persoane, ea ne îndeamnă să examinăm de ce ne simțim așa și să ne întrebăm:

  • De ce este acest lucru important pentru mine?
  •  Ce cred eu cu adevărat versus ce cred la impuls?
  •  Ce am decis că pot sau nu pot să fac sau să spun?

Dacă începi să simți cum conversația de la masa din timpul Sărbătorilor se înrăutățește, pune-ți aceste trei întrebări înainte de a intra în polemici:

  • Trebuie acest lucru spus (vreodată)?
  • Trebuie spus de mine?
  • Trebuie spus de mine chiar acum?

Și orice ai fi pe cale să spui, specialista Eger ne reamintește să ne exprimăm într-un mod amabil.

Oferă-ți timp!

Un alt sfat grozav este să nu discuți cu cineva dacă nu îți dorești în acel moment, să-ți oferi timp. Dacă știi că ai putea intra într-o zonă de conflict cu familia în timpul Sărbătorilor, de exemplu, acordă-ți permisiunea de a răspunde la întrebări, dar când te simți tu pregătit. Asta nu înseamnă să fugi de discuții sau să fii în negare, ci mai degrabă să îți iei răgaz până când ești gata să te angajezi într-o discuție cu persoana respectivă. Eger chiar sugerează ce ai putea spune: „Știi, nu știam cum să exprim asta atunci, dar îmi dau seama că simțeam X, Y, Z când s-a întâmplat A, B, C”.

Practică recunoștința!

Robin Shear, un alt specialist în domeniul sănătății mintale, subliniază pe bună dreptate că recunoștința este o mare sursă de bucurie. Este destul de greu să te simți rău și recunoscător în același timp. Cu toate că recunoștința este esențială pentru a avea o mentalitate mai pozitivă, ea ne reamintește că sărbătorile pot fi grele pentru oamenii care sunt îndurerați. Fie că este vorba despre pierderea unui animal de companie sau a unei persoane, tranzițiile dureroase ale vieții pot fi mai dificile în această perioadă a anului.

Nu fugi de conversațiile grele!

La fel ca Eger, Shear subliniază importanța pregătirii pentru aceste conversații grele cu familia și prietenii tăi: „Fii dispus să inviți oamenii să discute despre acele aspecte ale  Sărbătorilor care nu sunt tocmai minunate”, spune ea. „A fi sincer cu privire la luptele noastre, deși nu este plăcut, poate fi un pas foarte necesar în procesul de vindecare. În esență, dorința ta de a te angaja într-o conversație grea ar putea oferi cuiva un cadou care nu poate fi pus într-o cutie”, spune ea. Darul timpului și al atenției ar putea fi cel mai grozav cadou pe care l-ai putea oferi cuiva anul acesta.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân