Criza vârstei mijlocii: ce e de făcut

Criza vârstei mijlocii apare aproape la toată lumea.
  • Publicat:
Criza vârstei mijlocii: ce e de făcut

Când rostim cuvintele „criza vârstei mijlocii” parcă dintr-o dată îți apare un clișeu în minte: un bărbat pe la sfârșitul vârstei de 40 de ani sau începutul anilor 50 care își cumpără o mașină sport roșu strălucitor, pentru a demonstra cuiva – lui însuși, probabil – că este încă tânăr și cool . Acest lucru se datorează în principal portretizărilor din media ale crizei de vârstă mijlocie (exemplu: filmul American Beauty). Ca fenomen psihologic, „criza vârstei mijlocii” a devenit un termen popular după o carte publicată în anul 1984 a jurnalistului Gail Sheehy intitulată „Passages: Predictable Crises of Adult Life”, în care autorul a definit-o ca fiind o „anxietate centrată în jurul ideii de moarte”. Cartea lui Sheehy susținea că bărbații și femeile vor experimenta inevitabil această perioadă de criză, în perioada cuprinsă între 37 și 42 de ani.

De-a lungul timpului, definiția s-a extins, a evoluat și s-a schimbat destul de semnificativ. În zilele noastre, există unele dezbateri cu privire la cât de comună sau realistă este de fapt ideea unei crize a vârstei mijlocii. S-au schimbat atât de multe în cultura noastră, încât termenul și-a pierdut mult din semnificație.

Acest lucru se datorează parțial faptului că trăim mult mai mult. Înainte era foarte comună concepția: „Mi-a rămas atât de puțin timp de trăit”. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat și ne întrebăm mai degrabă: „Mi-a rămas atât de mult timp de trăit. Vreau să continui să-mi trăiesc viața așa?”

Susan Krauss Whitbourne, profesor în cadrul Universității Amherst din Massachusetts și autoare declară că un termen mai corect pentru „criza vârstei de mijloc” ar putea fi „integritatea ego-ului”. „Aceasta se referă la o confruntare cu moartea, sentimentul de sens al vieții, găsirea scopului, conexiunea cu ceilalți și o preocupare pentru bunăstarea generală”, spune ea, și poate apărea la orice vârstă.

Cauza unei crize a vârstei mijlocii este de obicei îmbătrânirea fizică

Psihologul Diller spune că pentru femei, în mod stereotip, o criză de vârstă mijlocie este stimulată de primele semne fizice majore ale îmbătrânirii din corpul ei, incluzând părul cărunt, ridurile și mai ales, menopauza. Totodată, ar putea fi cauzată și de un fel de dilemă existențială: scopul vieții.

Diller spune că acest lucru s-ar putea întâmpla atunci când copiii noștri au crescut și au părăsit casa părintească. Nu mai suntem atenți la nevoile tuturor celorlalți și prin urmare, ajungem să ne concentrăm pe nevoile și angoasele noastre, care ar putea, în cele din urmă, să dea naștere unei „crize a vârstei mijlocii”.

Momentul declanșării unei crize de vârstă mijlocie coincide adesea cu menopauza, la femei

După cum a menționat Diller, menopauza poate avea o reacție emoțională majoră și poate lua chiar forma unei crize de vârstă mijlocie: „De cele mai multe ori, declanșatorul este simplul fapt că femeia nu mai poate avea copii”, spune ea. Deși vârsta menopauzei variază foarte mult, acest lucru este o cauză generală pentru o criză feminină de vârstă mijlocie între 35 și 55 de ani – puțin diferită de speculația lui Sheehy care spune că ar avea loc între 37 și 42 de ani.

Semnul cheie al unei crize de vârstă mijlocie este implementarea unor acțiuni drastice

Tipurile de efecte sau simptome pe care le-ați putea vedea în urma declanșării acestei crize a vârstei mijlocii depind într-adevăr de individ, spune Diller: „Răspunsul poate fi fie o luptă, fie o fugă”, spune ea.

„Lupta ar însemna o gândire de tipul: voi face tot ce pot pentru a întârzia procesul de îmbătrânire”. Acest lucru ar putea include chirurgia plastică, o sarcină mai târzie, angajarea unui antrenor personal pentru a fi într-o formă fizică excelentă sau schimbarea dramatică a nuanței părului. Fuga, în acest caz, este mai asemănătoare cu negarea faptului că schimbările chiar se produc și poate include reacții precum retragerea din activități sociale sau chiar simptome de depresie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân