Ce se întâmplă dacă privești această imagine timp de 30 de secunde. Efectul incredibil te va lăsa cu gura căscată!

Îmbunătățește-ți vederea privind această imagine timp de 30 de secunde.
  • Publicat:
Ce se întâmplă dacă privești această imagine timp de 30 de secunde. Efectul incredibil te va lăsa cu gura căscată!

Potrivit unui nou studiu, privirea acestei iluzii optice timp de 30 de secunde poate îmbunătăți, temporar, abilitatea de a vedea literele mai mici. O echipă de cercetători de la Universitățile din York și Glasgow a descoperit că acuitatea vizuală poate fi îmbunătățită cu ajutorul unei iluzii optice, cunoscută sub numele de „efectul de extindere a mișcării”.

În timp ce se află încă sub influența acestei iluzii optice, persoanele cu probleme de vedere pot observa litere foarte mici, pe care în mod normal nu le pot vedea.

Cercetările au arătat că vederea nu este dictată doar de forma și sănătatea ochilor, ci și de procesele perceptive din creier. Cercetătorii au folosit diagrama oculară logMAR, pe care optometriștii o folosesc pentru a testa vederea oamenilor.

Literele devin din ce în ce mai mici și mai greu de citit pe măsură ce vă deplasați în josul graficului.

Cum se face testul de acuitate vizuală cu ajutorul iluziei optice

Pentru a încerca testul, stați așezat pe scaun, la o distanță de aproximativ un braț de ecranul calculatorului.

Scoateți-vă ochelarii, dacă îi purtați.

Apoi priviți cercurile în expansiune (cele care se rotesc în sensul acelor de ceasornic) timp de 30 de secunde.

Când timpul a expirat, încercați rapid să citiți din nou literele din diagrama oculară.

Timp de aproximativ 30 de secunde, vederea dumneavoastră ar trebui să fie mult mai clară. În medie, oamenii care au încercat testul au spus că au putut citi literele cu un rând mai jos decât puteau citi înainte.

Explicația: mișcarea de expansiune poate face ca literele să pară mai mari decât sunt în realitate, ceea ce le face mai ușor de citit.

Dr. Rob Jenkins, psiholog  la Departamentul de Psihologie al Universității din York și coautor al studiului, a declarat că „cu cât vederea este mai slabă la început, cu atât mai mult au beneficiat participanții de efectul iluziei. Totuși, efectul a fost de scurtă durată, timp de aproximativ o jumătate de minut, așa că nu o sugerăm ca înlocuitor al ochelarilor. Dacă deja aveți vederea bună, iluzia optică nu va schimba mare lucru.”

Un alt aspect interesant e faptul că dacă priviți imaginea în sensul invers acelor de ceasornic, vederea se înrăutățește și literele pe care înainte le citeați cu ușurință par după test mai mici și mai greu de deslușit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân