Ce este amabilitatea?

Amabilitatea presupune și compasiune și politețe.
  • Publicat:
Ce este amabilitatea?

Ce este, de fapt, amabilitatea? Te-ai întrebat vreodată dacă există posibilitatea ca un om să fie „prea” drăguț? Cel mai probabil, când găsești un astfel de om, începi să ai îndoieli, așa cum este și normal, de altfel. S-ar putea să încerci să-ți dai seama dacă această persoană este într-adevăr drăguță sau doar are un motiv ascuns.

 

În psihologia personalității, calitatea simpatiei se traduce prin trăsătura agreabilității, unul dintre cele cinci domenii din Chestionarul Big Five al personalității. La începutul călătoriei lor prin literatura anterioară privind agreabilitatea, cercetătorii de la universitatea din Arkansas și cea din Minnesota au dezvoltat un model ierarhic care integrează posibilele sale subdomenii. În acest model, amabilitatea se împarte în trei sub-fațete: încredere, compasiune și politețe. Compasiunea, la rândul ei, se împarte în politețe și „tandrețe” (a fi blând cu ceilalți); politețea se împarte în cooperare, sinceritate și modestie.

 

Privind în continuare structura ierarhică a amabilității, autorii oferă dovezi și mai convingătoare ale valorii acesteia, arătând în mod specific care dintre componentele sale se referă la alte variabile consecințe, inclusiv „atitudini interpersonale” mai bune, mai puțină tendință de a se angaja în înjunghiere în spate, performanță mai bună, în general și trăsături inferioare ale Triadei Întunecate. Autorii continuă apoi să rezume cele opt teme care par să surprindă cel mai bine calitățile agreabile ale oamenilor:

 

Tendința de autodepășire: Dorința de a crește ca persoană, motivația de a avea grijă de alții și o orientare către practici spirituale și religioase sau „o interconexiune cu ceea ce se află dincolo”.

Mulțumire: Acceptarea vieții tale așa cum este și capacitatea de a te adapta la orice ți-ar putea apărea în cale.

Investiție relațională: a fi motivat să cultive și să mențină relații bune cu ceilalți.

Lucrul în echipă: „Capacitatea empatică de a coordona obiectivele cu ceilalți”, indiferent de rolul tău, pentru a îndeplini obiectivele de grup.

Investiție în muncă: să fii dispus să faci orice este nevoie, nu doar partea ta de muncă.

Accent mai mic asupra rezultatelor: o tendință de a fi indulgent cu ceilalți și mai puțin accent pe a fi cel care trebuie să termine o sarcină.

Orientare către normele sociale: evitarea încălcării regulilor și comportament conform așteptărilor sociale.

Integrarea socială: integrarea mai bună în societate și evitarea comportamentelor antisociale; o tendință de a rămâne mai mult timp la locul de muncă, mai degrabă decât de a pleca constant și de a găsi unul nou.

 

Pentru a rezuma ce înseamnă amabilitatea, se pare că este foarte posibil să devii exagerat de drăguț, dacă un astfel de comportament te ajută să obții rezultate precum un salariu mai bun, o locuință mai încăpătoare sau o părere mai bună a celor din jur.

 

Foto: Brandon Johnson www.unsplash.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân