Cauzele depresiei

Cauzele depresiei sunt multiple și complexe.
  • Publicat:
Cauzele depresiei

Cauzele exacte ale depresiei nu sunt pe deplin cunoscute, însă se cunoaște cu certitudine faptul că această afecțiune complexă se poate declanșa din mai multe motive. Anumite persoane suferă de depresie în timpul unei boli medicale grave, în vreme ce alte persoane pot dezvolta depresie în urma anumitor schimbări din viață, cum ar fi o mutare sau moartea unei persoane dragi. Istoricul familial joacă și el un rol important în declanșarea depresiei. Iată care sunt cele mai cunoscute cauze de apariție a depresiei:

 

 Abuzul/ traumele

 Abuzul de orice fel sau traumele de genul pierderi financiare, pierderi ale unor persoane dragi, vești șocante pot lăsa urme grave asupra unui om, unele dintre ele aducând cu sine și depresia. În cazurile severe, abuzul/ traumele pot provoca și PTSD.

 Diverse substanțe

 Consumul de droguri sau de medicamente pe bază de isotretinoin (regăsit adesea în medicamentele pentru tratarea acneei) în cantități ridicate au fost asociate cu declanșarea episoadelor depresive de-a lungul timpului. Corticosteroizii, de asemenea, au fost și ei legați de depresie.

 Genul

 Din păcate, genul joacă un rol extrem de important când vine vorba de depresie. Statisticile ne arată că femeile sunt de două ori mai susceptibile de a dezvolta episoade depresive de-a lungul vieții spre deosebire de bărbați.

 Factorul genetic

S-a putut observa de-a lungul timpului faptul că în cazul familiilor cu istoric de depresie există șanse foarte mari ca aceasta să fi fost transmisă genetic. Cum? Specialiștii consideră că deși nu există o anumită genă responsabilă pentru declanșarea depresiei, există, de fapt, mai multe gene care – dacă se activează împreună – pot crește semnificativ riscul de a dezvolta această boală. De aceea, persoanele care fac parte din familii cu istoric de depresie ar trebui să fie conștiente de acest lucru și să își orienteze permanent atenția către ele însele. Iar la cel mai mic simptom depresiv să apeleze la specialist.

 Boala

 Niciun diagnostic nu ne pică bine, mai ales când este urmat de multă incertitudine și nesiguranță. Bolile, în special cele aflate în stadii terminale sau stadii extrem de avansate, sunt asociate cu un grad ridicat de depresie în rândul pacienților.

 Vârsta

 Se pare că înaintarea în vârstă vine cu multe „surprize”, printre care se poate număra și depresia. S-a constatat faptul că persoanele în vârstă au o predispoziție mai ridicată la dezvoltarea episoadelor depresive, iar acest lucru se poate intensifica în situația în care locuiesc singure sau nu beneficiază de niciun ajutor/ contact din partea apropiaților sau sprijin financiar.

 Problemele personale

Uneori viața ne pune la încercare și dat fiind faptului că trăim vremuri incerte, pot apărea situații neprevăzute. Problemele financiare, emoționale, fizice sau psihice pot contribui semnificativ la dezvoltarea depresiei.

 

www.webmd.com

www.healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Metode de tratament pentru anxietate
Metode de tratament pentru anxietate
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân