Care sunt cele mai mari temeri ale românilor când vine vorba de bani în familie?

Experţii spun că în România educaţia financiară a cuplurilor este esenţială. Familiile din ţara noastră au noţiuni minime de educaţie financiară sau deloc.
  • Publicat:
Care sunt cele mai mari temeri ale românilor când vine vorba de bani în familie?
Care sunt cele mai mari temeri ale românilor când vine vorba de bani în familie? foto 123rf

Expertul financiar Eusebiu Burcaş, aşa numitul pionier al educaţiei financiare în România, a demarat în premieră un studiu pentru a afla care sunt temerile românilor când vine vorba de bani în familie, studiu la care au participat mai multe cupluri. ”A nu avea un venit sigur,” ”imposibilitatea de a-şi întreţine copiii” şi ”lipsa unor resurse financiare suficiente la pensie” sunt doar câteva dintre gândurile care le dau fiori adulţilor de la noi. Concluziile studiului au scos la iveală nevoia esenţială de educaţie financiară în familii.

Nu este elegant să vorbeşti despre bani. Nu este elegant, însă toate pleacă şi se întorc la bani, indiferent de familie, indiferent de sentimentele implicate, indiferent de legăturile create în ani, indiferent de pasiune. Banii sunt un liant. Sunt combustibil pentru viaţa de zi cu zi, iar administrarea lor duce la stabilitatea unei familii, la o viaţă armonioasă sau din contră la o viaţă dezorganizată şi plină de probleme. Dar cine ne învaţă cum să drămuim banii într-o familie? Mai ales că psihologii au observat că suntem influenţaţi de modul în care părinţii noştri au administrat finanţele. Eusebiu Bucaş, expert financiar cu 11 de ani de experienţă în finanţe personale şi autorul unui curs de management al banilor în familie, a făcut în acest an pentru prima dată în România acest studiu, inspirat de cercetările similare realizare în Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă.

Finanţele în cuplu – prin ce se deosebesc de finanţele individuale

„Finanţele în cuplu sunt mult mai complexe decât finanţele individuale. Fiecare dintre noi avem nişte tipare financiare „moştenite” din familie pe care nu le conştientizăm. Abia atunci când ne aşezăm la masă cu partenerul, acestea încep să iasă la iveală şi de multe ori duc la conflicte. De aceea, este bine să învăţăm să ne cunoaştem partenerul şi din acest punct de vedere pentru a învăţa cum să ne atingem împreună obiectivele financiare.”, spune Eusebiu Burcaş iniţiatorul studiului.

Care sunt temerile românilor în privinţa banilor?

La studiu au participat peste 1.000 de persoane din toată ţara. 61% dintre persoane sunt căsătorite, iar 25.7% sunt necăsătorite. Marile temeri când vine vorba despre banii în familie sunt: frica de a nu avea un venit sigur (30.3% dintre respondenţi), frica de a nu îţi putea întreţine copiii (17.5% dintre respondenţi) şi frica de a nu avea bani la pensie (15.5% dintre respondenţi). Subiectele despre care românii ar dori să afle mai multe sunt: investiţiile (35.7%) educaţia financiară a copiilor (18.8%), achiziţiile mari precum case, maşini sau pământuri (10.7%) şi economiile (10.7%). Iniţiatorul studiului a vrut să afle şi ce fel de comportamente financiare au membrii într-un cuplu. 36.6% dintre respondenţi au spus că au un comportament asemănător cu cel al partenerului când vine vorba despre a cheltui sau a câştiga bani, iar 35.4% dintre participanţii la studiu au comportamente parţial diferite de cele ale partenerilor lor.

Unii părinţi manipulează atenţia copiilor prin bani

„Un lucru extrem de îngrijorător este faptul că în multe familii, partenerii se folosesc de bani pentru a-i influenţa pe copii şi pentru a-i atrage de o parte sau de alta. Astfel copiii îşi creează tipare financiare nesănătoase cu privire la bani.” , mai spune Eusebiu Burcaş.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”