Când știi că ai o relație sinceră?

Avem nevoie de o relație sinceră în viața noastră.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Când știi că ai o relație sinceră?

O relație sinceră este ceea ce ne împlinește, ca oameni. Sinceritatea este primordială pentru începutul și derularea unei relații. Este o calitate importantă în stabilirea și menținerea încrederii între cele două părți ce fac parte dintr-o relație. Iar relațiile sincere sunt cele care ne împlinesc, ca oameni. 

Pentru că avem o nevoie importantă de a crede că ceea ce avem cu ceilalți este real și authentic, ne poate diminua capacitatea de a detecta nesinceritatea. Avem așa zise “puncte oarbe” din punct de vedere psihologic, atunci când vine vorba de cei despre care credem că ne iubesc. Avem nevoie să ne simțim importanți și iubiți de cei din apropierea noastră. Și vrem să credem că relația cu ei este una autentică, nu una ghidată de interes.

Însă, din păcate, există situații în care nu avem parte de o relație sinceră. Și, cel mai des suntem orbiți în relațiile noastre romantice. Mai ales dacă nu am primit îndeajuns de multă atenție și afecțiune în copilărie. În aceste relații cu cei pe care noi îi iubim putem fi păcăliți cel mai ușor, putem fi folosiți sau manipulați fără să ne dăm seama.

Din păcate uneori, găsim scuze atunci când vorbele nu se aliniază cu faptele celor cu care suntem în relație.

 

Comportamente ce ne predispun la relații nesincere

 

Dacă vreți să detectați nesinceritatea în relațiile pe care le aveți, ar fi minunat să vă gândiți serios dacă aveți unele dintre comportamentele de mai jos, comportamente care vă pot diminua capacitatea de a observa nesinceritatea. Și nu uitați că aceste comportamente au apărut dintr-o nevoie neîmplinită și ele există pentru a vă împlini acea nevoie, chiar și iluzoriu. Fiți sinceri cu voi și observați dacă aveți astfel de comportamente. Pentru că astfel veți afla dacă sunteți mai predispuși la a intra în relații care nu sunt bazate pe sinceritate.

  • Aveți un nivel ridicat de toleranță atunci când partenerul își cere scuze.
  • Treceți cu vederea prea ușor o greșeală și acceptați cu ușurință atunci când celălalt nu vă respectă anumite limite.
  • Îți e teamă să îi spui celeilalte persoane cum te face să te simți comportamentul lui/ei, deoarece ți-e frică de faptul că te-ar putea părăsi.
  • Îți e greu să accepți că acea persoană este necinstită, în ciuda numeroaselor dovezi în acest sens.
  • Te îndoiești de instinctele tale, de ceea ce simți, chiar dacă acea persoană are un comportament lipsit de onestitate.
  • Nu ai încredere în tine și în ceea ce îți “spune” instinctual atunci când începi să realizezi că acțiunile persoanei nu sunt sincere.
  • Ai impresia că, dacă vei confrunta acea persoană cu privire la lipsa ei de sinceritate, vei fi privit ca fiind prea sensibil sau vei fi considerat ca fiind prea needy.

 

Fapte, nu vorbe

Sinceritatea într-o relație presupune onestitatea, deschiderea și receptivitatea. Plecând de la aceste calități, putem construe o relație autentică și cu sens. Atunci când, într-o relație observăm anumite comportamente înșelătoare, minciuni, fapte ce nu concordă cu cuvintele sau acțiuni prin care cealaltă persoană ține cont doar de ea, e important să facem tot ceea ce putem pentru a ne da seam ace fel de relație e acea relație.

Cercetătorii au descoperit că există o legătură între deschidere și apropierea emoțională cu ceilalți. O relație sinceră este caracterizată de dorința de a fi onestă și deschisă. Accentul final, însă, nu ar trebui să fie pe cuvintele spuse, ci pe acțiunile efectuate. În evaluarea sincerității, acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân