Auditiv-Digitalul: cum recunoști un om rațional, care se bazează pe logică, fapte și cifre?

  • Publicat:
Auditiv-Digitalul: cum recunoști un om rațional, care se bazează pe logică, fapte și cifre?
Sursa foto: Shutterstock

Persoanele ce fac parte din sistemul Auditiv-Digital (AD) sunt caracterizate de nevoia de a găsi un sens al lucrurilor, al situațiilor și de a înțelege. Sunt persoane preponderant raționale, logice și structurate în gândire, care dezvoltă un dialog interior extrem de accentuat. Acestea poartă conversații interioare cu ei înșiși și conversații imaginare cu diverse persoane spunându-le ce a rămas nespus, întrebându-le diverse și „primind” răspuns.

Un Auditiv-Digital adesea se întâmplă să creadă că a vorbit deja cu o persoană, că a făcut deja o acțiune, în timp ce toate acestea se întâmplă doar în imaginația lui. Învață prin așezarea mentală a lucrurilor, este mai puțin spontan deoarece îi place să gândească mult, să se bazeze pe logică, pe fapte și pe cifre în luarea unei decizii. Memorează pe secvențe, pași, proceduri.

Cum recunoști un Auditiv-Digital?

Din punctul de vedere al limbajului corpului, persoanele din această categorie tind să adopte caracteristici date de sistemul secundar de reprezentare. Totuși, majoritatea pot fi definiți de o rigiditate corporală evidentă, tensiune musculară accentuată și dureri de articulații sau de musculatură.

Nu este însă un reper fix, fiind destul de maleabili și influențați de restul sistemelor de reprezentare. Singura excepție poate apărea atunci când diferența dintre nivelul de manifestare a AD față de celelalte sisteme este semnificativ mai mare.

În ceea ce privește limbajul folosit de persoanele AD, putem observa cuvinte precum: proces, gândire, logică, decizie, motivație, credință etc.

La nivel de verbe folosite, cel mai des îi putem auzi spunând că se gândesc, că învață, cred, consideră, se informează. Deci, practic, tot ce ține de descrierea unui proces cognitiv, de gândire, se va regăsi în limbajul unui AD, explică psihologul Andra Tănăsescu.

La nivelul expresiilor folosite, păstrează același tipar care îi dă de gol, privitor la gânduri, cogniții, analiză etc.: „să rămânem conștienți că”, „înțeleg că știi că”, „am decis că”, „experiență de viață”, „am credința că” etc.

Ce îl deranjează pe Auditiv-Digital?

Auditiv-Digitalii sunt persoane care au o activitate mentală foarte pronunțată. Astfel, există o serie de lucruri care pot fi extrem de deranjante pentru ei.

Un lucru deranjant poate fi viteza redusă a unei conversații. Persoanele cu AD ridicat gândesc mult și foarte rapid. Se pot plictisi extrem de repede dacă discursul interlocutorului este lent.

Al doilea lucru care îi scoate din pepeni este o discuție fără sens. Sunt genul de oameni care se bazează pe logică, rațiune, structură, strategii.

Orice discuție abstractă, fără fapte clare sau fără dovezi le poată provoca frustrare sau lipsă de interes. Se pot trezi în conflicte foarte des, pentru că uită să spună ce au gândit. Acesta este un lucru extrem de deranjant pentru un Auditiv-Digital, pentru că în mintea sa a avut deja conversația, a pus deja întrebarea, a dat deja directivele. Astfel că, odată ce este întrebat despre ceva ce are impresia că a trăit deja – rulând deja în mintea sa conversația de mai multe ori – se poate înfuria sau simți neascultat, declară psihologul Andra Tănăsescu.

Totodată, orice discuție despre emoții, trăire, spiritualitate sau un subiect lipsit de dovezi concrete și logică îi poate crea disconfort. Pentru că multe dintre aceste lucruri nu au o definiție clară, logică, analitică, simpla „presiune” – reală sau nu – de a spune ce simt, de a participa la o conferință despre spiritualitate le poate da o senzație de disconfort, plictiseală, frustrare sau tensiune.

Vorba multă fără scop este un alt aspect care le provoacă o stare neplăcută. Faptul că vorbesc în gol, fără sens sau că pur și simplu discuția în sine nu are nicio logică îi poate obosi foarte mult.

Din ce motiv? Pentru că, voluntar sau nu, vor căuta să dea sens experienței, informației și să o codifice pe „limba lor”. Acest lucru le poate epuiza foarte multă energie și resurse interioare.

O frustrare foarte mare pe care o pot simți este presiunea din partea altora de a simți așa cum o fac ei. Deși cu toții avem impresia că alții trăiesc ca noi sau că o persoană rațională este rece și deconectată de la emoții, adevărul este altul.

O persoană rațională poate simți emoțiile, însă le privește dintr-un punct detașat, astfel încât să le poată face față. Este o strategie pe care multe persoane o adoptă, conștient sau nu, pentru a gestiona cât mai ușor trăirea emoțională, conchide psihologul.

Andra Tănăsescu, psiholog, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân