Anxietatea – ar putea duce la depresie și burnout? Explică dr. Ioana Silion

Ocuparea timpului cu activități plăcute reprezintă o modalitate de a combate stările de anxietate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Anxietatea – ar putea duce la depresie și burnout? Explică dr. Ioana Silion
Anxietatea netratată poate duce la depresie sau burnout? Foto: Shutterstock

În ultimii ani, o bună parte a populației a simțit pe propria piele stări de anxietate. Pandemia de coronavirus și toate incertitudinile care au urmat, plus războiul din Ucraina, scumpirea gazelor, electricității, instabilitatea locurilor de muncă – toate au încercat și încearcă puterea sistemului nervos de a se adapta. Am aflat de la dr. Ioana Silion, medic psihiatru dacă stările de anxietate pot avea consecințe mai grave precum burnout sau chiar depresie.

 

CSÎD: Cum putem defini anxietatea?

Dr. Ioana Silion: Anxietatea este o reacţie afectivă subiectivă, ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tensiune interioară. Poate fi acompaniată sau nu de un comportament congruient şi care ar putea determina simptome somatice.

CSÎD: Ce mesaj au stările de anxietate?
Dr. Ioana Silion: Anxietatea cotidiană, adaptativă, este starea de vigilenţă care ne pregăteşte şi declanşează mecanismele de coping. Aceste stări sunt utile pentru fi pregătiți în situațiile ce necesită atenţie sporită.

CSÎD: De ce se instalează sterile de anxietate?
Dr. Ioana Silion: Condiţionarea fricii reprezintă procesul prin care un stimul neutru vine să evoce frica, în urma conectării sale repetate cu un stimul aversiv. Am putea spune că reprezintă un mecanism învăţat, instalat uneori subtil, fără să ne dăm seama.

Anxietatea netratată poate duce la simptome de depresie

CSÎD: Există o relație de cauzalitate între anxietate – burnout și depresie? Poate fi anxietatea principala cauză de instalare a burnoutului? Dar a depresiei?

Dr. Ioana Silion: Anxietatea se asociază adesea cu depresia. Nu există o relaţie de cauzalitate, ci de comorbiditate. În ceea ce priveşte burnout, anxietatea reprezintă una din problemele cu care se confruntă angajaţii, fiind îngrijoraţi că nu performează conform aşteptărilor personale sau ale angajatorilor. Anumite tipuri de anxietate (socială, generalizată, mixtă) pot menţine o stare de tensiune care, în timp, epuizează resursele personale şi crează teren propice pentru o simptomatologie depresivă.

Timp în natură – de ajutor pentru a combate anxietatea

CSÎD: Cum ne putem feri de factorii de stres care în prezent ne induc permanent sentimentul de anxietate?

Dr. Ioana Silion: Anxietatea reprezintă o stare de teamă permanentă, în legătură cu evenimente reale sau nu şi care determină modificări la nivel comportamental şi somatic – modificări determinate de catecolaminele secretate în exces. Evenimentele sociale şi massmedia influenţează modul de percepţie şi reacţia la anticipări.

Cel mai eficient mod de preventie reprezintă activitatea fizică în aer liber, ocuparea timpului cu activităţi plăcute şi care să stimuleze interesul – arta vizuală, muzica, învăţarea unei limbi străine.

Dr. Ioana Silion, foto arhivă
Dr. Ioana Silion, medic psihiatru, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân