21 de drepturi pe care, poate, NU știai că le ai

Aceste drepturi te ajută să te pui pe tine primul plan.
  • Publicat:
21 de drepturi pe care, poate, NU știai că le ai

Oamenii au drepturi. Ați auzit cu toții despre Drepturile omului sau Drepturile copilului. Peter Walker, în cartea sa Recuperarea în urma traumei, abuzului sau neglijenței emoționale din copilărie, publică o nouă Cartă a drepturilor omului, un ghid pentru echitate și intimitate.

Drepturile oamenilor sunt discutate din cele mai vechi timpuri. Petre Walker vine cu 21 de drepturi pe care, poate, nu le știai și care, dacă le vei citi, vei realiza că sunt drepturile tale și te poți folosi de ele. Mai mult, te poți gândi și la nevoile și drepturile copiilor tăi, dacă ești părinte. Și, poate, astfel, vei putea privi diferit anumite comportamente ale acestora!

  1. Am dreptul să fiu tratat cu respect. Orice ființă umană are nevoie să fie respectată!
  2. Am drepul să spun nu. Deși, uneori, poate că am învățat să spunem DA pentru a fi acceptați, iubiți, validați, e important să învățăm să spunem NU. Mai ales când dacă spunem DA, facem ceva ce ne trădează pe noi înșine.
  3. Am dreptul să greșesc. Un alt drept fundamental pe care ar trebui să-l învățăm din copilărie este că e în regulă să greșim. Practic, din greșeli învățăm. Nicio ființă umană nu poate să fie perfectă!
  4. Am dreptul de a respinge orice feedback sau sfaturi nesolicitate. Sfaturile pot fi oferite doar atunci când sunt cerute și expuse clar ca fiind izvorâte din experiența personală, nu ca adevăruri absolute.
  5. Am dreptul de a negocia schimbarea unor lucruri. Nu putem deveni „sclavii” unor promisiuni date în anumite condiții. Atunci când situațiile se schimbă, avem dreptul să renegociem.
  6. Am dreptul să mă răzgândesc sau să-mi schimb planurile. Este perfect în regulă să ne răzgândim și să nu ne mai dorim ceea ce ne doream cu o zi, o săptămână, o lună în urmă. Pentru că noi înșine ne schimbăm.
  7. Am dreptul de a-mi schimba circumstanțele sau modul de a acționa.
  8. Am dreptul să am propriile sentimente, convingeri, opinii, preferințe. Acestea sunt drepturile noastre fundamentale, asemănătoare cu dreptul la viață și dreptul la libertate.
  9. Am dreptul să protestez împotriva sarcasmului, a criticilor distructive sau a unui tratament incorect. Este normal și natural să ne împotrivim și să protestăm atunci când suntem luați peste picior, criticați și ni se palică un tratament incorect. Aceste drepturi decurg firesc din dreptul de a fi respectați ca ființe umane.
  10. Am dreptul să mă simt furios și să exprim furia într-un mod nonabuziv. În cazul în care suntem victime de orice fel, e absolut normal să simțim furie și să o exprimăm, însă într-un mod sănătos și nonabuziv.
  11. Am dreptul de a refuza să îmi asum responsabilitatea pentru problemele altora. Este evident că avem responsabilitate doar pentru noi și copiii noștri, dacă avem copii. În rest, nu avem responsabilitate pentru alte persoane, decât dacă vrem să ne-o asumăm în mod explicit.
  12. Am dreptul de a refuza să îmi asum responsabilitatea pentru comportamentul neadecvat al altcuiva. Comportamentul este responsabilitatea celui care îl are, așa că nu ne putem asuma noi responsabilitatea pentru modalitatea în care se poartă acea persoană.
  13. Am dreptul să mă simt ambivalent și să fiu inconsecvent ocazional. E indicat să alegem o cale și să fim consecvenți, însă pot fi momente în care putem să ne simțim ambivalenți și putem fi incosecvenți.
  14. Am dreptul să mă joc, să pierd timpul și să nu fiu întotdeauna productiv. Acest drept poate fi opusul a ceea ce am fost învățați: e nevoie să fim serioși, să fim productivi și niciodată, dar niciodată, leneși. Ori, e în regulă să ne dăm voie, uneori, să ne jucăm, să nu facem nimic și să nu fim tot timpul productivi.
  15. Am dreptul să fiu copilăros și imatur ocazional. Chiar dacă suntem adulți, e în regulă să ne purtăm copilăroși și imaturi din când în când.
  16. Am dreptul să mă plâng de nedreptățile vieții. Mai ales atunci când viața chiar e nedreaptă, e în regulă să nu îmi reprim aceste sentimente și să le vocalizez.
  17. Am dreptul de a fi irațional, ocazional și într-o manieră sigură. Din nou, nu e indicat să fim iraționali, însă, din când în când, dacă suntem iraționali într-o manieră sigură, e în regulă.
  18. Am dreptul să caut relații sănătoase și bazate pe sprijin reciproc. Este important să avem relații sănătoase în care să fim sprijiniți.
  19. Am dreptul să le cer prietenilor un minim de ajutor și sprijin emoțional. Avem acest drept de a cere ajutorul, atunci când simțim că avem nevoie.
  20. Am dreptul să mă plâng și să ventilez verbal cu moderație.
  21. Am dreptul să cresc, să evoluez și să prosper. Acesta este un alt drept important!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân