10 CAPCANE ale MINȚII în care tindem să cădem de-a lungul vieții

  • Publicat:
10 CAPCANE ale MINȚII în care tindem să cădem de-a lungul vieții
Sursa foto: profimedia

Capcanele mentale ne determină atât felul în care gândim și simțim, cât și comportamentele și relațiile cu ceilalți. Ele sunt că niște lentile prin care noi percem lumea. Iată care sunt cele 10 capcane ale minții pe care trebuie să învățăm să le evităm începând de AZI.

Capcanele minții – recunoscându-le, ne putem transforma întreaga viață

Capcana victimizării

Se întâmplă uneori să trăim nedreptăți, tratamente abuzive sau chiar violente. Este bine să le conștientizăm și să lucrăm spre vindecare.

Însă, se întâmplă să ne VICTIMIZAM chiar și atunci când vină ne aparține nouă. Nefondat, așadar. Soluția la această situație este să trăim asumat, să acceptăm că putem greși și să ne recăpătam puterea de a ne îndrepta.

Capcana răzbunării

Răzbunarea este tentantă, cu atât mai mult atunci când ai fost rănit/ă profund. Însă, ce ar trebui să știi este că prin răzbunare, nu îi faci rău doar persoanei în cauza, ci și ȚIE. Lasă Divinitatea să facă dreptate.

Capcana pesimismului

Este regulă să te simți epuizat/ă atunci când nu mai poți. Să te descarci atunci când suferi, când treci printr-o tristețe. Este important însă să nu te lași acaparat/ă de aceste energii.

A alege să privești și partea plină a paharului, poate la aspetele pozitive din viață ta pentru care ar trebui să fii recunoscător/oare, e o opțiune!

Capcana egoismului

Egoism înseamnă atunci când ne gândim doar la sine, când încercăm să ne obținem nevoile exclusiv prin intermediul celorlalți. Cu orice preț! Fără a ne gândi cum îi putem afecta pe ceilalți.

Capcană egoismului este un prag șubred. Tot ce face este să urmărească interesul nostru și doar al nostru.

Capcana nevoii de a avea întotdeauna dreptate

Este important să avem o viziune clară, să fim siguri pe noi și să știm că putem face față oricând unei contradicții. DAR! Nu trebuie să câștigi întotdeauna orice argument. Nu trebuie să ai întotdeauna dreptate.

Capcana de a-ți păsa prea mult despre ce cred ceilalți despre tine

Este indicat să tindem spre evoluție, iar evoluția implică și acceptarea părerilor din exterior deseori. Dar nu este deloc sănătos să ne gândim obsesiv la ce părere au ceilalți despre noi. Este un sentiment care paralizează și împiedică, în fond, evoluția despre care vorbeam mai sus.

Capcana faptului că NU învățăm din experiențe

Și că trebuie să repetăm lecții. Experiența este cel mai bun profesor al vieții. Lecțiile dureroase de viață sunt semnalul că TREBUIE să învățăm ceva în legătură cu noi, cu menirea noastră pe acest Pământ.

Capcana neputinței

Desigur, nu putem face de fiecare dată totul, însă putem să facem CEVA. Iar acel CEVA contează. Fiecare acțiune, cât de măruntă, contribui la un tel. Pe termen lung, aceste acțiuni strânse laolaltă, fac diferența. Baby steps…

Capcana credinței că „NU MERIȚI”

Ești cu adevărat o ființă valoroasă, acesta este singurul lucru pe care ar trebui să îl ai în vedere! Evită, așadar, să nu prețuiești acest aspect al ființei tale.

Capcana perfecțiunii iluzorii

Căutăm perfecțiunea în viață, și nu excelența. Când excelența este cea care contează. Excelența este o țintă cu mult mai onorabilă, ceea ce ne permite să creștem, să creăm, să lăsăm ceva în urma noastră. Este DRUMUL spre atingerea perfecțiunii!

Citește și: Vrei să controlezi totul? Sau doar tu poți conduce relațiile și viața? Un psiholog explic ce tipar ai

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân