Totul despre nasterea in apa

Nasterea in apa este din ce in ce mai solicitata de mamicile din intreaga lume. Fata de metoda traditionala, aceasta este mai putin dureroasa, se deruleaza mai repede si este mai relaxanta pentru mama.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Totul despre nasterea in apa
no title

Nasterea in apa este din ce in ce mai solicitata de mamicile din intreaga lume. Fata de metoda traditionala, aceasta este mai putin dureroasa, se deruleaza mai repede si este mai relaxanta pentru mama.

Apa reprezinta un mediu propice nasterii, insa in afara de acest aspect, nasterea in apa mai are si alte beneficii: reduce durata efectiva a aducerii copilului pe lume, ofera mamei mai multa liberatate de miscare si fatului posibilitatea de a tranzita mai usor spre lumea exterioara. Totodata, apa permite o mai buna dilatare a colului uterin si are proprietati anti-spasmodice, permitand muschilor sa se relaxeze.

Faptul ca mama se poate misca dupa bunul plac si are posibilitatea sa-si aleaga pozitia cea mai confortabila pentru ea, reprezinta un mare atu. In plus, ea poate sa fie tinuta in brate si sustinuta chiar de sotul ei, care poate sa stea in bazin pe toata durata nasterii.

Prima etapa
Medicul ginecologic sau asistenta consulta mama pentru a stabili gradul de dilatare a vaginului. Tot acum, se incearca si o oarecare aproximare a manierei in care urmeaza sa fie facilitata nasterea prin dilatare. Apoi, medicul asculta bataile inimii fatului si ale mamei, uneori controland totul prin intermediul unui monitor.

A doua etapa
Este reprezentata de momentul in care fatul vine pe lume. In momentul in care i se iveste crestetul, el este ajutat sa iasa de catre medic sau de asistenta. Riscul de a inghiti apa este aproape inexistent, iar asta deoarece pruncul are suficient de mult oxigen pentru a supravietui in cazul in care se afla sub apa.

A treia etapa
In continuare, pentru a se asigura ca nou-nascutul respira asa cum trebuie, medicul realizeaza o aspiratie profilactica a mucozitatilor, atat in gura, cat si in nas.

A patra etapa
Primele guri de aer ale copilului reprezinta momentul in care plamanii acestuia se inunda cu oxigen, si deci se umfla, pentru a indeplini functia respiratorie. Acesta este pragul la care respiratia cardiaca devine cardiopulmonara, fapt determinat de necesitatea ca sangele sa primesca oxigen.

A cincea etapa
Daca tatal a fost prezent la nasterea acvatica, acum este cazul sa intervina, prin taierea cordonului oblilical al pruncului. Tatal poate intra in bazin alaturi de mama, ba mai mult, poate sta langa ea pe toata durata nasterii.

El este asistat de medic in timp ce taie cordonul ombilical, insa trebuie sa urmeze in mod obligatoriu sfatul personalului calificat. In cazul in care acesta nu a participat la momentul nasterii, mama primeste ajutorul de care are nevoie de la medic sau de la asistenta.

A sasea etapa
Femeia este ajutata sa se ridice, sprijinita din spate, fie de catre tata, fie de catre personalul medical. Ridicarea trebuie sa facuta de sub axile, pentru ca in acest fel i se sustine greutatea mamei, ea fiind scutita de orice efort suplimentar. Apoi, isi poate tine in brate copilul si primi asistenta medicului ginecolog.

Travaliu mai putin dureros
Principalul rol al apei este acela de a ajuta mama sa treaca peste perioada de travaliu prin adoptarea unei pozitii naturale, instinctive, pentru a usura intreg procesul nasterii. Relaxarea musculara este benefica pentru viitoarea mama, iar contractiile sunt, in multe dintre cazuri, aproape nedureroase.

Cu toate acestea, multi medici de specialitate sunt de parere ca travaliul are rolul sau in dezvoltarea ulterioara a copilului, contractiile fiind cele care pregatesc trupul fragil al acestuia pentru viata din afara uterului. De aceea, nasterea in apa estein multe tari controversata, ea putandu-se intampla doar in anumite centre ginecologice, avand costuri destul de ridicate.

O recuperare post-natala usoara
Exista cazuri in care mama iese din bazinul in care a nascut aproape imediat, fara sa necesite recuperare post-natala. Nasterea in apa este insa o metoda pretentioasa de a aduce un prunc pe lume.

Femeia care urmeaza sa nasca, trebuie sa stea scufundata in apa pentru aproximativ una pana la doua ore; temperatura medie necesita control permanent; apa trebuie sa fie pregatita dinainte pentru procedura; mediul trebuie sa fie dezinfectat si sa nu permita accesul factorilor care ar putea dauna micutului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”