Migrenele mamelor “produc” colici bebeluşilor

O echipă de neurologi de la Universitatea din California, San Francisco, au demonstrat, în urma unui studiu recent, că bebeluşii ale căror mămici manifestă frecvent dureri de cap sunt de două ori mai susceptibili la colici.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Migrenele mamelor “produc” colici bebeluşilor

O echipă de neurologi de la Universitatea din California, San Francisco, au demonstrat, în urma unui studiu recent, că bebeluşii ale căror mămici manifestă frecvent dureri de cap sunt de două ori mai susceptibili la colici.

Plecând de la legătura genetică, medicii au emis ipoteza conform căreia colicii se manifestă precoce prin forme de migrene ale mămicilor.

În timpul studiului, aplicat pe circa 154 de mămici, cercetătorii au constat că manifestarea colicilor reprezintă, de fapt, unul dintre simptomele sindromului periodic juvenil.

Autorul studiului, neurologul pediatru Amz Gelfand, a declarat: „Migrenele sunt transmise genetic, iar colicii pot fi un semn timpuriu care prezice că bebeluşul va fi predispus la migrene mai târziu în viaţă”.

Colicile au fost mult timp asociate cu problemele gastrointestinale, cauzate probabil de alimentaţia bebeluşului însă, chiar şi după 50 de ani de cercetări medicale, nu s-a putut stabili o legătură definitivă între cele două coordonate.

“Nimeni nu ştie cu exactitate de ce se plâng aceşti copii, ce îi deranjează”, accentuează dr. Gelfand.

Singura concluzie relevantă în acest domeniu a fost că migrenele mamelor sunt în relaţie de coordonare cu colicii bebeluşilor: 29% dintre bebeluşii cu colici aparţineau unor mămici cu istoric de migrene şi numai 11% dintre aceştia aveau mămici care nu suferiseră dureri de cap.

Peste detalii medicale legate de colici se suprapune relaţia puternică dintre mame şi copii lor: mama este foarte sensibilă la nevoile bebeluşului, preocuparea faţă de copil fiind o stare naturală şi sănătoasă, consecinţa iubirii necondiţionate dintre cei doi.

Tot mama este cea care îl pregăteşte pe copil să se integreze şi să se adapteze într-o lume nouă prin tot ce trăieşte şi simte aceasta. Astfel, cei doi parteneri de viaţă devin sensibili, fiecare pe rând, la stările celuilalt, iar problemele generate de colici nu sunt numai ale copilului (care poate avea o varietate de vulnerabilităţi biologice), ci şi ale mamei, ale relaţiei dintre cei doi.

Sursa: boston.com
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”