Hipnoza – tratament pentru durerile de stomac ale copiilor

Se pare că hipnoza îşi găseşte frecvent o întrebuinţare nouă şi benefică pentru fizic, minte şi suflet. Recent, s-a demonstrat că şedinţele de hipnoză pot ameliora durerile de stomac cronice şi sindromul colonului iritabil.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hipnoza - tratament pentru durerile de stomac ale copiilor

Se pare că hipnoza îşi găseşte frecvent o întrebuinţare nouă şi benefică pentru fizic, minte şi suflet. Recent, s-a demonstrat că şedinţele de hipnoză pot ameliora durerile de stomac cronice şi sindromul colonului iritabil.

52 de copii americani, cu afecţiuni stomacale, au parcurs şase şedinţe de hipnoză dublate de auto-hipnoză, rezultatul fiind unul pozitiv: au scăpat de dureri nu numai imediat după tratament, ci chiar şi după cinci ani de la momentul respectiv.

Cercetătorii care au monitorizat cazurile de mai sus, coordonaţi de către doctor Arine Vileger, de la Spitalul Sf. Antonius, din Olanda, au raportat că influenţa hipnozei este covârşitoare.

Însă, trebuie făcută o distincţie clară între percepţia hipnozei ca inducerea unei stări stranii cu ajutorul unui ceas şi hipnoza în medicină. Cea din urmă este folosită pentru relaxare, pentru a ajuta mintea umană să creeze imagini care destind cu scopul de a înlătura simptome, cum ar fi durerea sau anxietatea.

Hipnoterapia poate sugera imagini în funcţie de boală: de exemplu pentru normalizarea funcţiei intestinale imaginile ilustrează un râu care curge lin, cu efect calmant.

Teoria conform căreia hipnoza ajută pacienţii cu dureri abdominale atunci când tratamentele tradiţionale eşuează (medicamente, fibre, diete etc) îşi are originile undeva prin anii ’80, dar azi a revenit în atenţia medicilor din întreaga lume.

Când niciun tratament nu reuşeşte, singura soluţie salvatoare este terapia comportamentală, ce vizează modul de gândire şi comportamentele nesănătoase, susţin alţi cercetători din SUA.

În România, hipnoza nu este tocmai apreciată, cu atât mai puţin folosită de către medici sau pacienţi, dar este recunoscută şi asumată interdependenţa dintre stimulii creierului şi durere, dintre relaxare şi vindecare, dintre psihic şi fizic.

Cu siguranţă există un impact asupra durerii care – spun experţii în domeniul hipnozei – are durabilitate, dar este esenţial ca, în primul rând, să diferenţiem impostorii de terapeuţii autentici, iar apoi să pornim la drum conştienţi că în domeniul hipnozei totul este relativ.

Citeşte şi:
Ce senzatie iti da hipnoza?

Sursa: reuters

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”