Tabelul fertilității: când ai cele mai mici șanse de a rămâne însărcinată. Graficul întocmit de un medic ginecolog

  • Publicat:

Un medic ginecolog a întocmit un grafic cu zilele din lună în care ai cele mai mici șanse de rămâne însărcinată. Chiar dacă îți dorești să concepi sau doar să eviți o sarcină nedorită, este util să știi când sunt zilele cele mai fertile versus cele mai puțin fertile.

Chiar dacă ciclul menstrual este diferit pentru fiecare femeie, aceste faze ale ciclului sunt aceleași pentru orice femeie și există câteva perioade în care șansele de a concepe sunt mai mari.

Iată ce trebuie să știi despre calendarul menstrual și șansele de a rămâne însărcinată, în funcție de ziua din lună.

Poți rămâne însărcinată cu o zi înainte de menstruație?

„Este puțin probabil ca o femeie să rămână însărcinată chiar înainte de menstruație”, spune Dr. Jane Frederick, medic ginecolog și endocrinolog reproductiv la un centru de fertilitate din SUA.

Există o fereastră de cinci-șase zile din lume când sunt cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată. Acestea sunt în jurul ovulației, care este momentul când corpul tău eliberează un ovul din ovar.

Chiar dacă ovulația poate dura doar o zi, sperma poate rămâne în corpul tău până la cinci zile, de aceea ai șanse mari de a concepe și în zilele din jurul ovulației.

„Aceasta este fereastra de fertilitate și, de obicei, apare cu aproximativ două săptămâni înaintea menstruației, la mijlocul ciclului menstrual”, spune Frederick. Când vine menstruație, ovulul a dispărut de mult.

Dacă ai un ciclu regulat și faci sex neprotejat imediat după menstruație, cel mai probabil nu vei avea nevoie de pastila de a doua zi pentru a evita sarcina, pentru că șansele de a concepe sunt foarte mici, adaugă experta.

Șansele de a rămâne însărcinată în funcție de ciclul menstrual

Șansele de a rămâne însărcinată variază în funcție de ziua din ciclul menstrual.

Dr. Alice Sutton, un medic ginecolog din San Diego, a întocmit un grafic cu șansele de a rămâne însărcinată, în funcție de ciclul menstrual. Acestea au fost gândite pentru un ciclu regulat de 28 de zile.

Șanse foarte mici:  1-2 zile înainte de menstruație, în timpul menstruației și la 1-2 zile după menstruație

S-ar putea întâmpla, dar puțin probabil: 5-7 zile înainte de menstruație și la 5-7 zile după menstruație

Șanse mari: 10-14 zile înainte de menstruație și la 10-14 zile după menstruație

Excepții de la ghid

Medicii spun că în cazul femeilor cu menstruații neregulate, va fi mai greu de prezis ziua ovulației, astfel că pot avea un control mai îngreunat asupra procreării.

Dr. Stutton spune că un ciclul neregulat este atunci când durează mai puțin de 21 de zile și mai mult de 35 de zile sau dacă durata de sângerare este mai mare de 7 zile.

Situații în care femeia are ciclu neregulat este în cazul

De asemenea, există situații în care o femeie ovulează de mai multe ori într-un ciclu menstrual, spune medicul.

Sursă: Insider

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân