Cum să te pregătești pentru o sarcină sănătoasă: 5 lucruri pe care să le faci înainte de a rămâne însărcinată

  • Publicat:
Cum să te pregătești pentru o sarcină sănătoasă: 5 lucruri pe care să le faci înainte de a rămâne însărcinată
Sursa foto: shutterstock

Decizia de a deveni părinte presupune o serie de pregătiri dintre cele mai importante. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci pentru a avea parte de o sarcină sănătoasă!

5 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de o posibilă sarcină

Îți dorești să concepi un copil împreună cu partenerul tău? Nimic mai minunat! Însă, știi exact ce presupune pregătirea corpului pentru o posibilă sarcină? Iată o lista cu recomandări:

Ia suplimente de acid folic

Folatul face parte din grupul de vitamine de tip B și se găsește în majoritatea legumelor verzi, dar și în fructe, nuci, leguminoase, cereale, lactate, ouă sau carne.

Potrivit studiilor, acidul folic consumat cu 4 săptămâni până în concepție poate reduce cu 40% riscul de autism al fătului.

Adoptă un stil de viață sănătos

Aici includem: alimentația, mișcarea și odihna. Este imperios necesar să alegi un stil de viață sănătos, să menții o greutate normală cu ajutorul mișcării și al unei diete sănătoase.

Încearcă să consumi cât mai multe legume proaspete, cereale, dar și alimente bogate în calciu, precum laptele, brânza și iaurtul.

În ceea ce privește sportul, fă orice tip de mișcare: mers pe jos, mers cu bicicleta, yoga sau jogging. Îți va pregăti corpul pentru sarcină și este și benefic sănătății!

Nici odihna nu este de neglijat: asigura-te că dormi suficient sau atât cât îți cere corpul. Nu pierde nopțile și nu exagera nici cu orele petrecute peste program la birou!

Mergi la vizita medicală

Vizita medicală de preconcepție este întotdeauna utilă pentru a te asigura că pornești la drum în cele mai bune condiții.

Medicul îți va recomanda un control medical de ordin general, aici incluzând toate analizele de sânge pentru a evalua starea de sănătate, dar și eventualele probleme, dacă acestea există.

De asemenea, medicul obstretician îți va efectua și un examen complet al aparatului reproductiv, dar și o ecografie pelviana pentru evaluarea ovarelor.

Renunță la alcool și/sau tutun

Fumatul și consumul regulat de băuturi alcoolice în cantități mari pot dauna viitorului bebeluș în nenumărate moduri.

Nicotina inhalată prin fumat poate schimba mucusul cervical ce va împiedica sperma să fertilizeze ovulul. Totodată, fumatul crește și riscul de avort și împiedică bebelușul să asimileze oxigenul și nutrienții necesari pentru dezvoltare.

Consumul de alcool, la fel, poate dezvolta sindromul FAS (nașterea copilului cu defecte, probleme mentale, creștere înceată sau anomalii ale capului sau feței).

Menține o greutate corporală normală

Greutatea corporală este foarte importantă atunci când îți dorești să concepi un copil.

Alimentația echilibrată și mișcarea ar trebui să te ajute să ajungi la un indice normal al greutății. Conform cercetărilor, la un indice crescut sau scăzut de masă corporală apar frecvent probleme de fertilitate. De aceea, pentru o sarcină sănătoasă este necesar să ajungi la o greutate apropiată de cea ideală.

Concluzie: cu o informare corectă și cu ajutorul unui medic dedicat, aducerea pe lume a unui nou membru al familiei va fi o reușită! Și ce poate fi mai îmbucurător de atât?

Surse: cdc.gov, webmd.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân