Cum alegem corect încălțămintea pentru copii ca să nu dezvolte probleme de mers. Sfaturi privind materialul, talpa și mărimea

  • Publicat:
Cum alegem corect încălțămintea pentru copii ca să nu dezvolte probleme de mers. Sfaturi privind materialul, talpa și mărimea
Sursa foto: Shutterstock

Orice disconfort simțit de copil atunci când poartă încălțăminte neadecvată poate duce la tulburări de mers. Pentru a evita astfel de probleme, trebuie să ținem cont de câteva indicații atunci când alegem încălțămintea pentru copii.

Materialul

Materialul ar trebui să fie din piele. Pielea este singurul material care îndeplinește toate cerințele pentru sănătatea picioarelor. Pielea este flexibilă, permeabilă la aer și nu provoacă alergii.

Talpa

Talpa ar trebui să aibă o grosime de maximum 1 cm ca să protejeze, să fie antiderapantă, dar și flexibilă, pentru a putea merge cât mai comod.

Partea care susţine călcâiul trebuie să fie stabilă, NU rigidă. Partea din faţă trebuie să permită deschiderea largă, pentru ca piciorul copilului să poată intra cu uşurinţă, mai ales în cazul ghetuţelor de la vârste mici, când copilul nu ştie să împingă piciorul.

Foto: Facebook @Two Rivers Treads

Mărimea 

Copilul trebuie să încerce încălțămintea și să stea în picioare. Ar trebui să încapă degetul mic al adultului între călcâiul copilului și partea posterioară a pantofului.

Nu se măsoară piciorul copilului când acesta stă culcat, ci în picioare. Sub presiunea greutăţii corpului, picioruşele se alungesc cu până la 1 centimetru.

Probarea

Copilul trebuie să probeze încălțămintea, să stea cu ea măcar pentru câteva minute în magazin. Apoi trebuie să fie descălțat și verificat tegumentul: dacă prezintă urme de roșeață/iritație. Atenția se acordă în mod special degetului mic, degetului mare și călcâiului.

Unii copii ar putea suporta un anume disconfort fără să se plângă că încălțămintea e prea strâmtă. Trebuie urmărit dacă are tendința de a șchiopăta, dacă tot încearcă să se descalțe sau refuză să meargă atunci când e încălțat. E posibil să nu fie mărimea potrivită.

Tocul

Încălțămintea pentru copii NU ar trebui să aibă toc. Îi obligă să pună mai multă presiune pe degete și să încordeze tendoanele de la nivelul călcâiului.

Încercați să nu le cumpărați copiilor la începutul mersului mai multe perechi de încălțăminte. O singură pereche care să i se potrivească piciorului și să îl ajute să deprindă mersul corect este suficientă.

De asemenea, încălțămintea trebuie să fie nouă. NU second hand, de la primul copil, de la copilul prietenei.

Dacă aveți întrebări pentru Coralia Tudor, kinetoterapeut, i le puteți adresa pe pagina de Facebook. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Coralia Tudor, kinetoterapeut
Mă consider norocoasă că pot ajuta copiii să treacă cu bine peste anumite probleme. Emoțiile părinților, lacrimile de fericire când își văd pentru prima dată copilul ridicându-și capul, rostogolindu-se, târându-se, mergând în patrupedie sau făcând primii pași reprezintă pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân