Te dor călcâiele? De vină pot fi șlapii. Ce riști dacă porți zilnic șlapi

Șlapii, un pericol pentru sănătatea ta. Află ce afecțiuni pot apărea din cauza purtării acestora în timpul verii.
  • Publicat:
Te dor călcâiele? De vină pot fi șlapii. Ce riști dacă porți zilnic șlapi
Foto: Shutterstock

Șlapii sunt un accesoriu nelipsit la plajă, dar și prin casă, în zilele toride de vară. Te-ai gândit însă că aceste încălțări aparent comode îți pot crea diverse probleme de sănătate? Purtați zilnic, șlapii pot duce la dureri de călcâie, agravează monturile, dar pot afecta și postura corpului. 

Află mai jos de ce nu e bine să porți zilnic șlapi și ce tipuri de încălțări sunt indicate în timpul verii.

Ce probleme apar dacă porți șlapii zilnic

Purtați pe termen lung, șlapii pot favoriza durerile în talpă, călcâie, dar și dureri care pot urca pe picior. Totodată, șlapii pot crește riscul de infecții fungice, suprasolicitare a tendoanelor sau fasceită plantară.

Evită să porți șlapi perioade îndelungate sau dacă mergi mult pe jos. În caz contrar, riști să te confrunți cu una sau mai multe din următoarele probleme:

  • înrăutățirea monturilor
  • afectarea posturii, cu dureri apărute inclusiv la nivelul coapselor, șoldurilor
  • risc de accidente rutiere (talpa șlapilor nu este aderentă la pedale și există riscul de alunecare a piciorului)
  • fasceită plantară (inflamarea fasciei, adică ligamentul care unește călcâiul cu degetele, formând arcul piciorului)
  • risc crescut de infecții fungice, virale sau bacteriene (micoza unghiei, HPV, stafilococ etc.)
  • bășici sau iritații în zona baretelor, mai ales între degetul mare de la picior și următorul
  • risc de împiedicare sau cădere, deoarece șlapii nu oferă susținere corespunzătoare a piciorului
  • deformarea degetelor mici de la picioare, cu precădere al doilea deget (deget în ciocan sau gheară la picior), ca urmare a retracției tendoanelor ce acționează asupra degetului
  • risc crescut de entorsă, leziuni ale ligamentelor și fracturi de stres, care se manifestă prin dureri la nivelul gleznei, călcâielor
  • risc crescut de rănire/ tăieturi/ penetrare a suprafeței tălpii sau degetelor cu un obiect dur, ascuțit care poate leza țesuturile

Soluții pentru durerea cauzată de șlapi

Pentru ameliorarea durerilor cauzate de inflamațiile survenite la nivelul gleznei, tălpilor, călcâielor, poți lua câteva zile antiinflamatoare (ibuprofen, naproxen). De asemenea, pot fi de ajutor compresele ori pachetele cu gheață aplicate local, care calmează temporar durerea și reduc umflăturile.

Un exercițiu eficient pentru ameliorarea disconfortului cauzate de fasceita plantară este rotirea piciorului peste o sticlă de 0,5 litri cu apă ținută în prealabil la congelator. Acest exercițiu se poate face de 3 până la 4 ori pe zi, în reprize de câte 20 de minute.

Masajul cu unguente pe bază de camfor, exercițiile de întindere ale gambei și fasciei plantare (ex: din șezut, cu picioarele întinse, cu un prosop rulat înfășurat în jurul tălpii, se trage de capetele prosopului ținând genunchiul drept) pot fi, de asemenea, benefice pentru ameliorarea durerii.

Alternative la șlapi. Încălțări recomandate vara

Pentru a evita problemele menționate mai sus, poartă șlapii doar la piscină sau pe plajă și numai pe perioade scurte. În restul timpului, poartă încălțări comode, cu talpa flexibilă, cum sunt sandalele ortopedice prevăzute cu barete în zona gleznei, espadrile, mocasini sau pantofi sport slip-on model țesut.

Cea mai bună pereche de încălțări de vară trebuie să bifeze următoarele criterii: să aibă mărimea și lățimea potrivite, să aibă o talpă flexibilă, să aibă barete (curelușe) în spatele piciorului și în partea din față (de evitat sandalele cu baretă între degete).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”