De ce trebuie corectată poziția W la copii? Răspunde Coralia Tudor, kinetoterapeut

  • Publicat:
De ce trebuie corectată poziția W la copii? Răspunde Coralia Tudor, kinetoterapeut
Sursa foto: Shutterstock

Poziția W la copii poate fi asociată cu un tonus muscular scăzut la nivelul trunchiului, dar și cu probleme pe partea de echilibru și coordonare sau alte deviații la nivelul sistemului osteo-muscular, avertizează Coralia Tudor, kinetoterapeut. 

Copiii adoptă frecvent această poziție atunci când stau pe jos. Mai exact, stau cu genunchii îndoiți și rotiți înspre interior, iar picioarele iau forma literei W.

Ultimele studii făcute au demonstrat că această poziție nu este dăunătoare dezvoltării normale a șoldurilor și nu produce deformări la nivelul acestora. Studiile au fost făcute pentru a vedea legătura dintre această poziție și riscul de producere a displaziei de șold!

Eu NU recomand adoptarea acestei poziții și încurajez părinții să își corecteze copiii, spune Coralia Tudor pe pagina de Facebook.

În continuare, kinetoterapeutul detaliază de ce și cum trebuie corectată poziția W la copii.

„Din experiență pot să afirm că am constatat asocierea unor deficiențe cu adoptarea acestei poziții, și anume:

  • Toți copiii care au un tonus muscular scăzut la nivelul trunchiului stau în 90% din timpul petrecut pe podea în această poziție ;
  • Majoritatea copiilor care au diagnosticul de tal valg, tal valg plat, genu valgum (picioare în X), coxa antetorsă stau în aceasta poziție.

Deci statul în această poziție poate să ducă la apariția unor deviații la nivelul sistemului osos și le pot agrava pe cele existente!

  • Această poziție oferă o bază de sprijin mai mare, ceea ce duce la o reducere a controlului postural în timp ce copilul se joacă și se mișcă, întinzându-se după jucării. Îngreunează dezvoltarea coordonării bilaterale, nu permite mișcări ale mâinii în spate sau peste linia mediană.
  • Din această poziție, copilul nu poate să își rotească trunchiul stânga-dreapta, mișcări deosebit de importante pentru menținerea mobilității normale a coloanei și a unui tonus muscular bun al trunchiului.
  • Nu ajută la dezvoltarea echilibrului și coordonării.

Copilul poate fi corectat poziționându-i picioarele încrucișate (turcește) sau drepte.

Îndemnurile repetate de corecție – «întinde picioarele!» sau «stai în funduleț!» ajută copilașul să se poziționeze corect și singur.

Dacă observați că în mai mult de 50% din timpul petrecut pe podea copilul stă în poziția de W, poate fi un semn al unui tonus muscular scăzut, probleme pe partea de echilibru și coordonare sau alte deviații la nivelul sistemului osteo-muscular”, a încheiat Coralia Tudor, kinetoterapeut.

Coralia Tudor, kinetoterapeut
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian