Sindromul impostorului: 4 modalități în care poți să-l diminuezi

Sindromul impostorului afectează aproximativ 70% din oameni cel puțin o dată în viața lor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sindromul impostorului: 4 modalități în care poți să-l diminuezi
Mid adult businessman holding his belongings and feeling sad because he lost his job.

Oamenii care suferă de sindromul impostorului au o stimă de sine scăzută, își pun la îndoială capacitatea de a avea succes și sunt convinși că nu aparțin rolurilor pe care le dețin, chiar și atunci când au realizări. Conform statisticilor, se pare că femeile sunt deosebit de vulnerabile la sindromul impostorului, mai mult decât bărbații. Iată, însă, ce putem face pentru a-l diminua.

Există dovezi conform cărora bărbații și femeile experimentează sindromul impostorului în mod diferit. Bărbații care se simt impostori au mai multă anxietate atunci când primesc feedback negativ și, prin urmare, depun mai puțin efort, în timp ce femeile care se simt impostori fac exact opusul. Ambele sexe trăiesc cu frica permanentă de a fi „deconspirați” și, mai degrabă decât să se simtă mândri sau realizați, acești oameni se simt nedemni de recunoașterea sau respectul pe care le primesc. Iată câteva strategii care te-ar putea ajuta să faci față mai bine sindromului impostorului, dacă și tu te regăsești în această ipostază:

Privește la realizările din trecut

Sindromul impostorului tinde să declanșeze atunci când devenim hiper-concentrați pe provocările care ne așteaptă. În loc să asculți gândurile negative și distorsionate din capul tău despre ceea ce nu poți face în viitor, ia în considerare trecutul. La un eveniment recent de premiere, modelul și designerul Gigi Hadid a explicat cum folosește această tehnică pentru a depăși îndoiala de sine: „Acum, în vremurile în care simt că am sindromul impostorului, mă gândesc la ce am învățat din fiecare sezon trecut și îmi spun: „Va fi mai bine și vei fi mai mândră de tine”, spune modelul.

 

Ai încredere în proces

În loc să asculți voceacritică din mintea ta, ascultă feedback-ul pe care îl primești de la ceilalți oameni competenți, din jur. Sunt șanse ca șeful tău să nu fie doar “drăguț” atunci când îți dă o evaluare excelentă sau te recomandă pentru o promovare. Înseamnă că rezultatele tale chiar sunt excepționale. Alți oameni tind să fie mai obiectivi decât suntem noi cu noi înșine.

Gândește-te la sindromul impostorului ca la ceva benefic

Persoanele cu sindromul impostorului sunt mai predispuse să spună „nu știu” atunci când nu știu. Acesta este un avantaj. Oamenii prea încrezători presupun că au toate răspunsurile, chiar și atunci când nu le au. Modestia, incertitudinea și îndoiala de sine fac parte din procesul de învățare. Cheia este să crezi în capacitatea ta de a învăța. Ca drept urmare, uneori, faptul că ai sindromul impostorului poate fi chiar un atu, dacă știi cum să îl transformi în ceva benefic și să iei ce este bun din el.

Canalizează-ți atenția pe realizările și calitățile tale

Când apare îndoiala de sine, fă puțină muncă de detectiv. Adună dovezi. Ia în considerare măsuri obiective. Amintește-ți de tot ceea ce ai realizat. Gândește-te la viața cuiva, pe care ai impactat-o în mod pozitiv, sau la cariera altcuiva pe care ai influențat-o pozitiv. Exemplele concrete te vor ajuta să nu te mai subestimezi, ci, în schimb, să îți recunoști adevăratul potențial.

O armă secretă pe care ne-o recomandă specialiștii este un bilet scris de mână pe care să ți-l adresezi ție însuți, sau un bilet scris de cei din jurul tău, pentru tine, care să conțină un moment de impact pozitiv, la care ai contribuit tu, reamintindu-ți de calitățile tale. Când te afli în momentele de cumpănă, deschide bilețelul și reancorează-te la realitate. Reamintește-ți că, uneori, acele gânduri sunt doar în mintea ta, pe când, în realitate, tu ești un om cu adevărat minunat, care merită să aibă parte de experiență grozave în viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum să faci față stresului familial
Cum să faci față stresului familial
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân