Sindromul impostorului în relația de cuplu: 5 semne că te confrunți cu el fără să realizezi

  • Publicat:
Sindromul impostorului în relația de cuplu: 5 semne că te confrunți cu el fără să realizezi
Sursa foto: pexels

Sindromul impostorului se poate manifesta subtil în relația de cuplu. Cu toate acestea, atunci când el apare, poate strica cu ușurință și cele mai plăcute momente în doi. Iată la ce trebuie să fii foarte atentă! 

5 semne clare că sindromul impostorului se manifestă în relația ta amoroasă

Pui mai mereu la îndoială bunele intenții ale partenerului

Dacă sunteți împreună de ceva vreme și acum ți-a propus să vă mutați împreună, iar tu treci de la entuziasm la anxietate și la întrebări ce îți inundă mintea, s-ar prea putea să ai de-a face cu sindromul impostorului.

„Sună prea bine să fie adevărat” îți este cunoscut? Fricile în ceea ce privește veridicitatea relației reprezintă unul dintre primele semnale la care ar trebui să ai grijă.

Citește și: Sindromul impostorului – 7 din 10 oameni au trecut prin asta în decursul vieţii

Ai nevoie în permanență de confirmări

O persoană care are nevoie constant să audă „te iubesc” sau alte declarații verbalizate s-ar putea să aibă un anumit limbaj al iubirii. Însă, dacă faptul că nu ți se reamintește acest fapt zi de zi te neliniștește teribil, ei bine, atunci s-ar putea să te confrunți cu insecurități. Și ar trebui să iei atitudine.

Îți pui la îndoială propria-ți importanță și valoare în relație

„Dacă nu ești, de fapt, suficient de bună pentru el? Sau pentru familia și apropiații săi? Dacă aceștia îți vor spune că nu ești destul de bună, de potrivită?” Dacă aceste gânduri anxioase îți năvălesc mintea, e limpede: te confrunți cu sindromul impostorului și nu îți dai seama de asta încă.

Citește și: Sindromul impostorului sau frica de eșec agravează anxietatea și duce la depresie

Îți ajustezi propriul comportament pentru a fi pe placul partenerului

Ai o zi mai puțin bună sau, din contră, ești plină de energie și nu îți poți stăpâni entuziasmul. Cu toate acestea, îți schimbi atitudinea și reacțiile de teamă să nu fii judecată prea aspru de celălalt. Adesea, sindromul impostorului poate capăta și această formă, făcându-te să te simți prost pentru propriile simțiri.

Ești extrem de preocupată de felul în care relația ta se vede din afară

Nu numai că te îndoiești de tine, însă începi să fii și extrem de atentă la felul în care cei din exterior văd relația ta. Te macină gândul că ceilalți nu te vor găsi suficient de atrăgătoare, de inteligentă, de amunzantă sau de potrivită pentru el. În mod clar, aceasta nu este și realitatea. Ci doar sindromul impostorului.

Corectează, așadar, aceste aspecte mai sus descrise. În caz contrar, în timp, îti vor eroda toate relațiile. Și nu doar pe cele romantice. Și cele sociale pot fi afectate de acest tipar psihologic nociv.

Citește și: Sindromul celor care se simt izolați, neînțeleși, nesiguri și depășiți. Le e frică să fie considerați incompetenți

Surse: Psych Central, Science of People, Very Well Mind

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân