Remedii pentru otita la copii. Nu încercați să scoateți ceara din urechi!

  • Publicat:
Remedii pentru otita la copii. Nu încercați să scoateți ceara din urechi!
Foto: Shutterstock

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții ajung la medicul pediatru este otita la copii. Afecțiunea se vindecă de la sine în majoritatea cazurilor, în câteva zile, cu ajutorul unor tratamente specifice. Totuși, sunt situații când pot apărea complicații. 

Ce semne indică otita la copii și cum poate fi tratată aceasta detaliază medicii de la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe.

Otita la copii: ce simptome apar

Infecția urechii medii, sau otita, este una dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții care au copii mici ajung la medicul pediatru.

Există mai multe tipuri de otită. Infecțiile urechii medii pot fi cauzate de virusuri și bacterii, care determină inflamarea zonei din spatele timpanului. În multe cazuri, infecția se răspândește în urma răcelilor, gripei și a altor boli respiratorii.

Dacă duceți copilul la piscină, acordați o atenție sporită deoarece apa cu clor poate inflama cu ușurință canalul auditiv. Se recomandă ungerea cu parafină înainte de baie sau înot.

Simptomele de otită la copii includ:

  • dureri de urechi
  • tulburări de somn
  • stare de neliniște
  • oboseală și slăbiciune
  • durere în timpul mestecatului sau la deschiderea gurii
  • umflarea căilor nazale și a gâtului
  • sensibilitate ridicată, durere la palparea punctelor mastoidiene
  • febră moderată până la înaltă
  • pierderea echilibrului
  • puroi sau sângerare din urechi

Cum se tratează otita la copii

Pentru ameliorarea durerii și reducerea febrei, pot fi administrate la domiciliu analgezice și antipiretice la nevoie, pe cale generală, dar și local, instilații auriculare de soluții anestezice.

De asemenea, poate fi utilă aplicarea unei comprese cu apă caldă peste ureche, ținută pe zonă timp de 10-15 minute.

În cazul în care otita este cauzată de bacterii (Streptococcus pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Stafilococcus aureus) poate fi necesară administrarea de antibiotice, dar numai la recomandarea medicului pediatru.

NU introduceți obiecte străine în ureche, nu încercați să scoateți ceara din urechi.

În cazul copiilor mai mici de șase luni, dacă simptomele includ slăbirea auzului, scurgeri de lichid din ureche, vărsături repetate, febră mare pe o perioadă lungă sau dacă apar erupții cutanate, adresați-vă cât mai rapid medicului.

În cazul bebelușilor, apariția primilor dințișori poate fi însoțită și de durere care iradiază spre urechi. Păstrați întotdeauna o evidență a stării generale a copilului (dacă este abătut, are febră, îi lipsește pofta de mâncare etc.).

Dacă observați că cel mic se scobește în urechi, acesta este un semn aproape sigur că are o infecție a urechii. Apariția dentiției poate provoca scăderea poftei de mâncare și febră ușoară, dar starea generală a bebelușului este bună.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân