Puneti copiii sa doarma pe spate si vor avea capul plat

Saltelele tari si orele indelungate petrecute in carucior exercita o presiune uriasa asupri bebelusului, alterand forma lui.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Puneti copiii sa doarma pe spate si vor avea capul plat
Puneti copiii sa doarma pe spate si vor avea capul plat

Pe langa riscul de inec in caz de regurgitare, s-a mai descoperit inca un motiv pentru care somnul bebelusilor pe spate ar trebui interzis. De ordin estetic de aceasta data!

Expertii britanici si cei americani au constatat ca intre anii 1999 si 2007, incidenta cazurilor de plagicefalie pozitionala (capul turtit sau plat) a crescut ingrijorator ca urmare a obiceiului parintilor de a-si aseza micutii in patut pe spate. Oasele craniului bebelusilor sunt moi pentru a permite creierului sa se dezvolte, astfel incat sunt susceptibile de aplatizare.

Saltelele tari si orele indelungate petrecute in carucior exercita o presiune uriasa in cazul lor, alterand forma capului. La jumatatea ailor ’90, medicii au inceput sa recomande somnul bebelusilor pe spate, pentru a evita riscul sindromului mortii subite. In consecinta, micutii au ajuns sa-si petreaca o mare parte a primelor luni de viata stand pe spate.

Urmarea? Deformarea capului in zona parietala/occipitala. Plagicefalia pozitionala devine evidenta la varsta de 5-7 luni, insa daca parintii iau masuri si schimba des pozitia bebelusului, capul se rotunjeste la loc in mod natural, in cateva luni.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”