Frate, frate, dar totul se obtine prin lupta

Relatiile dintre frati pot fi dificile de aceea parintii trebuie sa-i ajute sa-si depaseasca nemultumirile si sa le ofere sprijin in cantitate egala.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Frate, frate, dar totul se obtine prin lupta
Frate, frate, dar totul se obtine prin lupta

Nu-i asa ca in mintea ta familia ideala are mai mult de un copil si toata lumea se intelege de minune in acest tablou? Poate e ideal sa ai mai multe odrasle, dar in acest caz lucrurile sunt chiar complicate. Parintii nu trebuie doar sa-si iubeasca si sa-si educe copiii, ci sa fie si niste moderatori fantastici pentru cei mici, astfel incat sa nu-i frustreze din frageda copilarie.

Ai doi sau mai multi copii si crezi ca sunt fericiti pentru ca se bucura in permanenta de un partener de joaca. In plus, sunt fericiti ca se au unul pe celalalt. Cel mai probabil, fiecare o sa aprecieze compania fratelui, abia la varsta… maturitatii. Pana atunci, vei vedea o multime de certuri, paruieli, sicane intre micutii tai. In plus, vei auzi o multime de injurii care mai de care mai plastice.

Rivalitatile dintre frati sunt inevitabile, spun toti psihologii. De fapt, acestea reprezinta una dintre componentele principale ale relatiei lor. Cum vine acasa cel de al doilea copil din familie, incepe practic „razboiul”. Exista doua motive principale de nemultumire. Copilul cel mare e suparat ca, la cel mic, pretentiile sunt mai mici. De cele mai multe ori, fratele mai mare nu intelege ca pretentiile sunt de fapt adaptate capacitatii intelectuale, decat daca parintii ii precizeaza clar aceasta situatie.

De exemplu, parintii ar putea sa se justifice in fata fratelui mai mare astfel: „Nu l-am rugat sa faca acelasi lucru dificil ca si tine pentru ca nu-l duce mintea inca, nu pentru ca il protejez pe el si pe tine nu”. In felul acesta, orgoliul fratelui mai mare ar putea fi oarecum satisfacut.

Principalul motiv de nemultumire al mezinului este ca fratele mai mare are mai multe drepturi si mai multe puteri. In plus, toti fratii, nu numai ca se razboiesc intre ei, ci se razboiesc sa castige si o felie cat mai mare din dragostea parinteasca.

Lucru perfect normal de altfel, pentru ca dragostea parinteasca contribuie la dezvoltarea psihica si intelectuala, sunt de acord toti psihologii. Studiile arata ca, daca avem mai mult de patru copii, acestia au in general capacitati intelectuale mai slabe decat a copiilor care traiesc intr-o familie mai putin numeroasa. Explicatia ar fi tocmai ca dragostea celor doi parinti se divide in foarte multe parti.

Lectii pentru societate sau viata de cuplu
Sa povestim insa si despre aspectele pozitive ale povestii cu frati si  surori. Bine stapanita de parinti, rivalitatea dintre frati le formeaza acestora caracterul si, de fapt, ii ajuta sa se descurce in societate, adica sa isi construiasca inteligenta sociala – forma de inteligenta care ne ajuta sa devenim de succes in ochii celorlalti si chiar sa devenim bogati.

De altfel, exista date certe ca miliardarii lumii nu se lauda in principal cu inteligenta academica, ci justifica cifrele colosale din conturile lor tocmai cu aceasta inteligenta sociala. Daca parintii nu fac greseli majore in educatie, de genul preferintelor fatise pentru un anumit frate, disputele curente dintre micuti ii vor invata sa fie generosi, impartindu-si din copilarie lucrurile cu altcineva, ii vor invata sa negocieze si sa fie mereu activi (altfel risca sa ramana fara nici o jucarie).

Disputele ii vor invata, de asemenea, sa aiba incredere si care sunt limitele increderii intr-o alta persoana de varsta apropiata. Acestea sunt lectii de viata excelente si in societate si in viitoarea relatie de cuplu pe care o vor avea fiecare la randul lui.

Si, totusi, cum ma comport corect cu fratii?
In primul rand, acasa, parintii nu au niciodata un agresor 100% si o victima 100%. Cand micutii se incaiera, lucurile sunt mult mai subtile, asa ca nu proteja victima si nici nu pedepsi agresorul. Psihologii spun doar sa constati situatia conflictuala: „Am doi copii suparati care s-au batut si poate ar fi bine sa se potoleasca putin si sa se ocupe de alte treburi mai importante”.

Apoi, ideal ar fi sa le dati sarcini comune astfel incat sa isi puna micutele creiere la treaba, ajutandu-se unul pe celalalt. De asemenea, ideal este sa-i ascultati cu atentie atunci cand povestesc despre ce
le-a facut fratiorul. In felul acesta, iti vei cunoaste mai bine copiii.

Astfel, isi contureaza impresia ca au cu cine sa comunice realmente si ca nu se afla in fata unui judecator caruia trebuie sa ii parasca o alta persoana. De altfel, daca fratii se parasc intre ei, nu-i lua in seama. Daca o situatie dintre ei ti se pare periculoasa, cerceteaz-o pe cont propriu si fara ajutorul vreunuia dintre frati.

Si cand ajung la scoala?

La scoala, primul nascut are tendinta de a munci mai mult pentru a obtine rezultate mai bune decat ceilalti frati. De obicei, fratele mai mare este mai competitiv si are aspiratii mai mari. Dar daca cel mai „in varsta” a crescut, aceasta nu inseamna ca nu are nevoie de momente petrecute in exclusivitate cu unul dintre parinti sau cu amandoi simultan. In felul acesta ii declarati implicit: „Iti dam in continuare toata atentia din lume si nu te neglijam”.

Altfel, situatiile care pot aparea sunt multe, complicate si deloc placute. Spre exemplu, copilul cel mare poate sa faca pe bebelusul, regresand voit doar ca sa atraga atentia. In acest caz, important nu e nici sa-l consolezi, nici sa il certi.

Trebuie doar sa intelegeti mesajul si sa ii acordati un timp pe care sa il petreceti in exclusivitate cu el. De asemenea, daca observati ca fratiorii se bat pentru atentia voastra, din nou nu ii judecati si nici nu ii culpabilizati. Doar petrecand timp cu fiecare in parte si facand cu fiecare in parte activitatile pe care le iubesc cel mai mult, le indicati implicit sa traiasca pentru ei si nu pentru parinti.

Si cu gemenii cum ramane?

Regulile sunt valabile si daca acasa ai doi micuti fizic indentici. Dar chiar daca acestia au aceeasi fata, personalitatile pot sa fie diferite, asa ca te adaptezi la fiecare comportament. Ii imbraci la fel, de fiecare data, doar daca ei ti-o cer explicit si nu pentru motivul stupid ca sunt gemeni. In rest, succes! Vei avea mare nevoie!

– Nu ii compara, dandu-l pe unul sau pe celalalt model pozitiv sau negativ.

– Nu le oferi totul la fel, fie ca e vorba de o felie de tort sau de rechizitele de la scoala. Egal inseamna corect, insa personalizand in functie de dorintele si nevoile fiecaruia dintre frati.

– Nu iti manifesta vreo preferinta pentru unul dintre frati.

– Nu le cumpara haine la fel, decat daca ei v-o cer.

– Nu ii certa de fata cu prietenii unuia dintre copiii tai.

– Nu ii lasa sa-si faca rau unul altuia pe motiv ca doar cei puternici supravietuiesc.

– Nu ii obliga sa se inteleaga si sa aiba un comportament afectuos unul cu celalalt. Obligatiile raman doar obligatii si nimic mai mult. Nu ii lasa sa detecteze rivalitatile dintre voi, parintii.

Indiferent de sex, copiii mai mari care sunt agresivi tind sa aiba frati sau surori mai mici care sunt de asemenea agresivi, informeaza un nou studiu. Ostilitatea parintilor joaca un rol extrem de important in dezvoltarea agresivitatii copiilor lor.

Citeste si Copiii viitorului, genii digitale sau ecologisti convinsi?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”