Dr. Ana Culcer: ce medicamente luăm cu noi în vacanţa cu copiii VIDEO

Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, spune că orice familie care călătoreşte cu copiii trebuie să aibă în bagaj o mică farmacie cu medicamente de prim ajutor.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Vacanţa mare este unul din cele mai aşteptate momente ale anului, atât de către părinţi, dar mai ales de copii. Chiar dacă, în această perioadă, călătoriile sunt supuse unui regim diferit faţă de anii trecuţi, multe familii au planificat deja petrecerea concediului şi nu întotdeauna avem acces la remedii eficiente, în cazul în care apar probleme de sănătate.

Ce medicamente luăm în vacanţa cu copiii

Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, spune că orice familie care călătoreşte cu copiii trebuie să aibă în bagaj o mică farmacie cu medicamente de prim ajutor. Indiferent de zona în care ne petrecem concediul, din trusa medicală de voiaj nu trebuie să lipsească medicamenteleantitermice, adică cele care scad temperatura corpului. Există numeroase variante de siropuri sau supozitoare cu paracetamol sau novocalmin, supozitoare care pot fi administrare mai ales sugarilor.

Dr. Ana Culcer atenţionează că antitermicele se administrează la o temperatură mai mare de 38 de grade Celsius, prin urmare nu uitaţi să luaţi un termometru în bagaj. Pentru a nu traumatiza prea mult copilul, medicul recomandă măsurarea temperaturii în zona frunţii, a urechii, oral sau la subraţ.

Creşte pericolul de enterocolite diareice

Copiii sunt adesea expuşi enterocolitelor diareice, mai ales din cauza obiceiului lor de a duce mâinile murdare la gură sau obiecte contaminate cu care se joacă, precizează dr. Ana Culcer.


Episoadele de enterocolită se manifestă cu febră, greaţă, vărsături, iar primul pas în tratarea acestora îl reprezintă oprirea acceselor vomitive prin utilizarea de comprimate, siropuri sau acadele special concepute. Cei care călătoresc cu maşina trebuie să aibă la îndemână acadele împotriva răului de maşină.

Dr. Ana Culcer recomandă ca, după oprirea vărsăturilor, diareea provocată de enterocolite se se trateze cu antidiareice – care nu trebuie să lipsească din bagaj, săruri de rehidratare şi un regim alimentar bazat pe multe lichide şi cu ceva mai multă sare decât în mod normal.

De asemenea, singura situaţie în care cei mici pot consuma băuturi carbogazoase cu extract de cola sunt în episoadele vomitive. Dr. Ana Culcer dezvăluie că două-trei înghiţituri din aceste sucuri stopează rapid vărsăturile.

Indiferent de zona în care îşi petrec vacanta, cei mici trebuie să aibă pielea protejată atât împotriva arsurilor solare, cât şi a înţepăturilor de insecte.
Cum arată trusa medicală de călătorie descoperiţi în materialul video realizat cu dr. Ana Culcer, medic primar pediatru. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Ana Culcer - Medic Primar Pediatru
Dr. Ana Culcer este Medic Primar Pediatru și Doctor în științe medicale, având o experință de peste 50 de ani în domeniul medical. Dr. Ana Culcer continuă tradiția unei familii vechi de medici, fiind a patra generație în linie directă. „Cele trei generații dinaintea mea au învățat ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic Primar Pediatru
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult