Depresia post partum – semne la care nu te aștepți

Cum faci diferența între primele semne ale depresiei post partum și baby blues?
  • Publicat:
Depresia post partum - semne la care nu te aștepți
Atenție, nu este normal să simți că nu mai contezi după ce ai născut! Vezi simptomele depresiei post-partum! Foto: Mădălina Drăgoi

Asociem nașterea unui copil cu bucuria supremă. Și chiar așa trebuie să se întâmple. Însă, apariția unui copil înseamnă și carusele imense de emoții de toate feluri, unele greu de conținut. Înseamnă și roller coastere de griji, frici pe care nu le-ai mai experimentat niciodată înainte. Stările specific episoadelor de baby blues sunt normale. Dar aceste simptome nu trebuie să se întindă pe o perioadă îndelungată de timp.

 

Pe lângă stările de baby blues, unele mame dezvoltă chiar depresie post-partum. Din cauza lipsei de somn, experiementate de cele mai multe mame la început de drum, stările de iritare apar. La fel și neliniște. Pe lângă odihna deficitară, cocteilul de hormoni din organismul mamei crează stări de tristețe, euforie.

Stările de baby-blues sunt normale

Când este normal ceea ce ți se întâmplă? ”În cazul Baby Blues, starea ta de spirit se schimbă rapid de la fericire la tristețe. Într-un minut, mama poate trece de la a se simți minunat la a  plânge pentru că simte că nu se ridică la înălțimea așteptărilor” a explicat dr. Mihai Bran, medic psihiatru. Femeia experimentează stări de epuizare profundă și pot dispărea apetitul alimentar, dar și dorința de a se îngriji. Apar stări de iritabilitate, anxietate, emoțiile se schimbă brusc.

Când te poți gândi la instalarea depresie post-partum

Cee ce trebuie ca atât femeile cât și bărbații să știe este că depresia post-partum nu este un moft. Este o afecțiune din sfera bolilor mintale iar simptomele ei nu dispar de la sine repede, ca în cazul baby blues. ”Depresia postpartum trebuie tratată de un specialist în sănătate mintală” a mai adăugat dr. Bran.

 Depresia postpartum – simptome

”Dacă această afecțiune s-a instalat, mama se simte fără speranță, tristă, lipsită de valoare sau singură tot timpul și plânge des. Nu simte că face o treabă bună în calitate de mamă” a mai explicat medicul psihiatru. Alte simptome des întâlnite în cazul depresiei post-partum: mama nu se conectează cu bebelușul său, dispariția apetitului alimentar, lipsa somnului, incapacitatea de a avea grijă de nou-născut din cauza stărilor emoționale copleșitoare. Mama poate experimenta atât stări de disperare, anxietate cât și atacuri de panică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân